Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 12. 2021. 11:26 3

U Crnoj Gori litije, u Srbiji litijum

Kriminalni režim predsednika Crne Gore Mila Đukanovića slušile su litije pripadnika Srpske pravoslavne crke u toj zemlji, jer je ugrozio temeljno ljudsko pravo svakog građanina - slobodu veroispovesti. Kriminalni režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića najugroženiji je upravo sada, kada je ugrozio temeljno ljudsko pravo svakog građanina - pravo na zaštitu okoline. Kao što su litije došle glave režimu Mila Đukanovića, tako bi litijum mogao da dođe glave režimu njegovog brata Aleksandra Vučića.

Temeljna ljudska prava je termin koji se koristi za opisivanje najvažnijih ljudskih prava i sloboda. U Povelji Evropske unije o temeljnim pravima iz 2000. godine među 49 temeljnih ličnih, ekonomskih, socijalnih i političkih ljudskih prava stoje i gore navedena prava na slobodu veroispovesti i pravo na zaštitu okoline.

Milo Đukanović, autokrata koji je 30 godina vedrio i oblačio Crnom Gorom, u jednom trenutku je pomislio da njegovu vlast ne može ništa ugroziti, pa se drznuo da udari na imovinu Srpske pravoslavne crkve i da je Zakonom o veroispovesti prepiše državi. Nakon tog njegovog poteza, građani su krenuli da organizuju narodne litije, ne bi li se izborili sa svoja prava.

Malo ko je isprva mislio da će Đukanović pasti sa vlasti kada su litije krenule, jer je učinio mnogo kontroverznih poteza, a ipak je ostajao na vlasti uprkos svemu. Priznao je Kosovo, uveo je Crnu Goru u NATO, marginalizovao je srpski jezik i non-stop diskriminsao srpski narod, ali i sve druge koji su se usprotivili njegovom bahatom i nedemokratskom režimu.

Ipak, litije su se za veoma kratko vreme proširile širom Crne Gore, a i pored mnogih hapšenja, prebijanja demonstranata, ucena i pretnji, Đukanovićev režim je 30. avgusta 2020. godine pao.

Aleksandar Vučić, dojučerašnji Đukanovićev blizak saradnik i prijatelj, danas ugrožava pravo na zaštitu okoline građanima Srbije. Sporni Zakon o referendumu, kao i Zakon o eksproprijaciji Vučić želi da usvoji ne bi li olakšao eksploataciju litijuma kompaniji Rio Tinto, bez obzira na to što će posledice po životnu sredinu biti katastrofalne.

Zbog toga su građani Srbije krenuli sa blokadama, ne bi li sprečili Vučića u njegovoj bahatoj nameri. I ranije je Vučiću mnogo kontroverznih odluka pošlo za rukom, a ostao je na vlasti. Privatizovao je sve medije, kao i institucije države Srbije. Njegovi batinaši vrše teror nad građanima, a svako ko nije pristalica režima, za Vučića i njegove saradnike predstavlja neprijatelja države.

Ali ovoga puta Vučić nije ni svestan koliko je preterao. Udario je na ono što građani najviše brane, a to je njihova dedovina. Zbog toga su juče bili najmasovniji protestu u poslednjih nekoliko godina a gotovo cela Srbija je stala na dva sata.

Kao što su litije oborile Mila Đukanovića, po svemu sudeći, litijum će biti taj koji će oboriti režim njegovog brata Aleksandra Vučića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati