Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 12. 2021. 14:54 16

Rusija i Srbija formirale Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija!

Rusija i Srbija su u najstrožoj tajnosti formirale "Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija", koja ima zadatak da sprečava masovne demonstracije i da vrši konstantan nadzor nad opozicionim aktivistima, nevladinim organizacijama i nezavisnim novinarima. Sve je započelo još 14.05.2020. kada je u Moskvi boravio ministar odbrane Aleksandar Vulin i sreo se sa više ruskih funkcionera, između ostalih i sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta za nacionalnu bezbednost Ruske federacije.

Informacije koje Direktno.rs poseduje već nekoliko meseci potvrđene su danas kada je u Moskvu dan pred velike proteste doputovao ministar policije Aleksandar Vulin da od prvog čoveka bezbednosnog sektora Rusije Nikolaja Patruševa koji predsedava ovom Radnom grupom dobije smernice kako da se u subotu obračuna sa protestantima širom Srbije i na koji način da brani Vučićevu vlast u vremenu koje dolazi.

Iako se aktivnosti Radne grupe za borbu protiv obojenih revolucija kriju u najstrožijoj tajnosti, neke stvari isplivale su čak i u medijima.

Naime, na osnovu ruskih instrukcija neposredno posle sastanka u Moskvi, krajem maja 2020, vlast u Srbiji je započela javni progon novinara i NGO aktivista protiv kojih je prema dokumentu objavljenom 20.7.2020. Uprava za sprečavanja pranja novca pokrenula postupak za pranje novca i finansiranje međunarodnog terorizma. Na spisku su se našli: između ostalih - NUNS, UNS, CINS, BIRN, KRIK, CRTA, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Novosadska novinarska škola. Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Vojvođanski građanski centar, Inicijativa mladih za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom), Centar za evroantlantske studije (CEAS), Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, Centar za vladavinu prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, LIBEK, CANVAS, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Helsinški odbor za ljudska prava...

Uprava je tražila podatke i za pojedince među kojima su novinari Slobodan Georgiev, Biljana Stepanović, Branko Čečen, Vukašin Obradović...

Ovaj javno objavljeni model primenjen u Rusiji nije mogao da prođe u Srbiji zbog pobune javnosti pa se i pored bahatih izjava tadašnjeg direktora Uprave za sprečavanje pranja novca ništa u realnosti nije desilo.

Na sastanku sa Vulinom 14. maja ove godine, Patrušev se zahvalio Vulinu za snimke razgovora sa sastanka koji su u Beogradu održali članovi opozicione ruske organizacije "Otvorena Rusija". Naime, ovi ruski opozicionari imaju problem da se okupljaju u Rusiji i izabrali su da se nađu u Beogradu jer im za ulazak u Srbiju nisu potrebne vize. BIA je pokrila mesto sastanka i sve što su razgovarali dato je ruskoj strani. Osim zahvalnosti srpskoj strani Patrušev je na sastanku istakao da će posle pobede Bajdena na izborima Amerika početi sa "izvozom demokratije" i da će američka politika biti mnogo drugačija nego u vreme Trampa, te da je potreban zajednicki rad na odbrani od tog uticaja.

Ruska strana se obavezala da srpskoj prenese sva znanja u borbi protiv sajber revolucija - borbe na mrežama, uličnih protesta, ali i svih ostalih načina gušenja slobode mišljenja i ljudskih prava.

Aleksandar Vulin je na tom sastanku iskazao žaljenje što zbog korone ove godine nije došlo do intenziviranja saradnje u okviru Radne grupe za borbu protiv obojenih revolucija i što nije bilo moguće da srpski "stručnjaci" otputuju u Rusiju. Uz to, Vulin je tražio da se saradnje proširi i na borbu protiv terorizma, obuku iz oblasti rada sa eksplozivnim napravama...

Kako je Vučićeva vlast počela da se ozbiljno ljulja, aktivnosti Radne grupe za borbu protiv obojenih revolicija se očigledno intenziviraju. Današnji sastanak u Moskvi i saopštenje koje je izdato jasno potvrđuje sve što piše u ovom tekstu.

Slanje ministra policije, i to ministra koji je Aleksandar Vulin, u Moskvu dan pred mirne proteste je još jedan dokaz kakav je režim Aleksandra Vučića i na koji način je spreman da brani vlast svim sredstvima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati