Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

03. 12. 2021. 10:00 4

Privrednici besni: EPS nas dikriminiše!

Elektroprivreda Srbije (EPS) diskriminiše jedan deo komercijalnih kupaca koji su pre oktobra potpisali nove ugovore o snabdevanju strujom i koji sada moraju da plaćaju višu cenu struje u odnosu na privredne subjekte kojima su ugovori istekli nakon tog perioda, rekao je za Novu ekonomiju vlasnik jednog beogradskog preduzeća.

Naime, svi komercijalni subjekti kojima je istekao ugovor o snabdevanju izmeđa maja do kraja septembra, potpisali su sa EPS-om nove ugovore u skladu sa drastičnim poskupljenjem struje na svetskom tržištu. U skladu sa novim ugovorima, otad plaćaju novu cenu koja je minimum 50 odsto viša u odnosu na prethodnu ugovorenu cenu cenu, sa 50 na 85 evra/MWh po megavatu potrošene električne energije.

Međutim, u međuvremenu Vlada Srbije, zabrinuta zbog poskupljenja struje i pritiska koji će to izvršiti na poslovaje domaće privrede, nalaže EPS-u da cenu od 50 evra po megavatu produži komercijalnim kupcima kojima je kasnije isticao ugovor i takoreći časti jedan deo privrede sa najmanje još dva meseca računa po staroj ceni. Takođe, EPS im je omogućio da koriste institut rezervnog snabdevanja po ceni 66,72 evra/MWh, mimo zakona, tvrdi sagovornik Nove ekonomije.

Time se, ukazuje oštećeni vlasnik beogradske kompanije, krši i zakon o energetici i zakon o zaštiti konkurencije jer su neki komercijalni klijenti EPS-a nekoliko meseci u povoljnijem položaju u odnosu na druge.

Kako kaže, po svoj prilici će se takvo postupanje JP EPS nastaviti i narednih šest meseci, odnosno sve dok na regionalnom tržištu struja bude imala visoku cenu.

Da podsetimo, Vlada Srbije je 30. novembra donela Zaključak o ceni električne energije za rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje nakon 1. decembra 2021. godine, pozivajući se na drastično poskupljenje struje.

Vlada navodi da se ovim dokumentom omugućava svim kupcima, kojima ističe ugovor 30. novembra 2021. godine, produženje važenja tog ugovora do 31. decembra 2021. godine.

Na ovaj način oni bi zadržali ugovorne uslove koje su imali do sada, u prvom redu cenu električne energije, u periodu od dodatnih 30 dana, stoji u saopštenju.

Za grupu kupaca koja je sa "Elektroprivredom Srbije" zaključila ugovore o snabdevanju električnom energijom koji stupaju na snagu 1. decembra 2021. godine, odloženom primenom omogućava se isti tretman kao i kupcima koji su obuhvaćeni prethodnom odlukom, i uz njihovu saglasnost primena će se odložiti za 1. januar 2022. godine.

Prema prethodnim najavama, struja za građane neće još poskupeti. Međutim, energetska politika EU sa isklјučivanjem nuklearki i uglјa iz proizvodnje energije dovela je do neposredne i teško raskidive veze cena gasa i struje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Ekskurzija nekad i sad

Zoran Živković [21.01.2022.]


Anketa

Koja vam je najlepša planina u Srbiji?

Rezultati

Video dana

Mocart