Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 12. 2021. 06:00 8

Razvojni put Minpukija: Izjave za pamćenje

Najodaniji sluga Aleksandra Vučića, njegov imenjak Vulin, trenutno u ministarskoj fotelji MUP-a, ostaće upamćen po mnogobrojnim izjavama koje je davao medijima tokom političke karijere, počevši od radikalnog levičara, pa završivši kao nacionalistički neoliberal.

Prve političke korake Vulin je napravio u Jugoslovenskoj levici (JUL) Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića. Vulin je nosio majice sa likom Če Gevare, furao rokerski imidž, imao dugačku kosu i predstavljao se kao antiimperijalista. 

Jednu od prvih izjava po kojoj je ostao upamćen, Vulin je dao 1997. godine, tokom građanskih protesta u Beogradu, kada je policija upotrebila vodene topove protiv demonstranata.

- Prigovaraju što je policija na minus 10 stepeni vodenim topovima polivala demonstrante. Pa, neće valjda toplom vodom da ih polivaju - izjavio je tada Vulin i pokazao prve znake patologije koja će kasnije isplivati na površinu.

Zatim se Vulin povukao iz JUL-a, 1998. godine, kada je ta partija sklopila koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom Vojislava Šešelja i Aleksandra Vučića.

- Meni je teško da poverujem bilo šta čoveku koji je, po ličnom priznanju, do sada menjao svoju veru u komunizam, Jugoslaviju, svog kuma Vuka Draškovića - rekao je tada Vulin o lideru radikala Vojislavu Šešelju, ne slažući se sa njegovom nacionalističkom i krajnje desnom politikom.

Tokom agresije NATO pakta na SRJ, Vulin je izbegao vojnu obavezu, a kao razlog je naveo sledeće:

- Ja sam se prijavio u dobrovoljce, otišao u Bubanj potok, proveo tamo jedno vreme, ali jednostavno nas je bilo previše, pogotovo mog VES-a. Tražili su protivavionce, a ne pešadiju.

Međutim, shvaćeno je da laže, jer je 2017. godine, tokom obilaska kasarne ”Vojvoda Živojin Mišić“, u svojstvu ministra odbrane, izjavio da ga je vojna komisija odbila za služenje vojnog roka zbog visoke dioptrije. Svakom ko se iole razume u vojsku, postavlja se pitanje, kako je Vulin mogao 1999. godine, imati VES (Vojno-evidenciona specijalnost), ako ga je komisija odbila za služenje vojske zbog dioptrije?! 

Vulin je 2019. godine, "odslužio" vojni rok i prošao vojnu obuku za samo 15 dana.

Ipak, po osnivanju Srpske napredne stranke, sastavljene od otpalih članova SRS, Vulin je svoj Pokret socijalista vezao upravo za desničare koje je, navodno, prezirao, što mu je konačno, 2012. godine, utrlo put ka političkim funkcijama. Ispostavilo se, kako je Vulin ispričao, da je on veliki prijatelj sa Aleksandrom Vučićem, za čiju sudbinu je vezao i sopstvenu.

Od tada, Vulin odbacuje svoje leve nazore i preobraća se u najagresivnijeg nacional-populistu i sprovodnika neoliberalne politike pljačke državnih resursa, kresanja javnih izdataka i privatizacije. Kao ilustraciju toga, ostaje izjava o smanjenju penzija, koju je sproveo njegov gospodar, 2013. godine, uprkos obećanju da to neće činiti.

- Ako država može da poveća penzije, onda može i da ih smanji - izjavio je Vulin ne trepnuvši.

Kako se ovaj vajni levičar zalaže za prava obespravljenih i eksploatisanih, svedoči i njegova izjava o primaocima socijalne pomoći.

- Socijalna pomoć nije trajna kategorija i to ne sme da bude stanje. Primaoci socijalne pomoći će morati da rade određeni broj sati. Oni mogu da rade i da bar jednim delom vrate društvu onoliko koliko se društvo trudi da obezbedi njima - rekao je Vulin bez trunke srama.

Za sve to vreme, dok su se ljudi mučili i patili zbog njegove politike, Vulin se kućio u elitnom delu Beograda, a kada je afera otkrivena, vadio se "tetkom iz Kanade". Cena stana od 107 kvadrata, nedaleko od beogradske pijace Đeram, iznosila je 229.620 evra, a parking mesto u istoj zgradi 15.000 evra – ukupno 244.620 evra.

- Tetka iz Kanade mi dala 205.000 evra za stan - ustvrdio je Vulin, za kojeg je Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila da nije imao legalno stečen novac za kupovinu stana, te nije prijavio naznačenu svotu pomenutoj Agenciji.

No, da bi prikrio finansijske malverzacije, Vulin se okrenuo ultranacionalističkoj retorici, te je od Vojislava Šešelja preuzeo ideju "Velike Srbije", samo drugačijeg naziva.

- Zadatak ove generacije političara da stvori “srpski svet”. Ne budemo li ga mi stvorili, bojim se da sledeću generaciju Srba nećemo ni dočekati - pokušao je Vulin da objasni svoj novi politički koncept.

Svi ovi nastupi Vulina praćeni su veoma čudnim, blago rečeno, ponašanjem u javnim nastupima. Histerija, euforija, neprimerene gestikulacije, izgubljenost u prostoru i vremenu, zblanutost... samo su neki oblici ponašanja dotičnog u javnosti, što je otvorilo priče da je višestruka ličnost i da se nalazi pod dejstvom nedozvoljenih supstanci. Govorkanja su podgrejana kada je istrenirani pas za pronalazak droge mađarske policije zalajao na Vulina, koji se u Srbiji predstavlja kao protivnik opojnih supstanci.

- Hapsićemo i za pet grama, za jedan džoint ćemo vas hapsiti. Jedan džoint - šest meseci, nećeš mi biti na ulici da mi truješ decu. Šest meseci-šest meseci, koliko mogu ja ću dati - rekao je Aleksandar Vulin, koji je okopavao zemlju na najvećoj plantaži marihuane u Evropi "Jovanjica".

Takođe, Vulin voli da paradira u uniformama oružanih snaga i pripadnika bezbednosti, pokušavajući da prikaže sebe kao nekog ko neprestano bdi nad bezbednošću Srbije. A da bi sebi dao na značaju, prigrabio je i čin pukovnika srpske policije, odmah po stupanju na dužnost ministra unutrašnjih poslova.

Ukratko, to bi bio razvojni put ovog pravog bisera srpske političke scene, koji je sticajem nesrećnih okolnosti dobio priliku da upravlja našim životima i odlučuje o sudbini miliona.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Dijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Hoće li vlast ispuniti zahteve poljoprivrednicima?

Rezultati

Video dana

Terminator