Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 11. 2021. 22:49 19

"PERU KOLUVIJU": Ko je obmanuo nemačke medije?

Režimski mediji su danas došli u stanje ekstaze nakon što je nemački "VICE" objavio da je "imao uvid u laboratorijske analize kanabisa sa Jovanjice, koji ima samo 0,54 THC, od čega ne bi bilo da se naduva ni pile". Međutim, ispostavilo se da je ovaj nemački medij objavio samo parcijalnu informaciju, budući da je prećutano da je u pojedinim Koluvijinim biljkama pronađeno čak 17 odsto THC-a, što je na Tviteru obelodanio Stevan Dojčinović, glavni urednik KRIK-a.

Dojčinović se posle teksta portala "VICE", a koji je preneo "Dojče vele" oglasio na Tviteru, gde se zapitao kako je došlo do toga da "nemački mediji šire lažne vesti o Jovanjici". Najpre je reagovao na rečenicu da je "u biljkama u Jovanjici pronađeno 0,54 odsto THC, što je više od dozvoljenog (0,3 procenta)". Takođe se konstatuje da od tog procenta THC-a "ne bi moglo da se naduva ni pile":

- Sem što ovo NIJE TAČNO! U pojedinim Koluvijinim biljkama je pronađeno čak 17 odsto THC, od čega ne bi moglo da se "uradi" pile, već i slon. Malo više oko toga šta su činjenice i kako je došlo do toga da nemački mediji šire "fejk njuz" o Jovanjici u nizu - počeo je Dojčinović u obraćanju na Tviteru, koje prenosimo u celosti:

- Biljke koje su zaplenjene na Koluvijinom imanju imaju različitu koncentraciju THC - od najslabijih, oko 0,5 odsto, do jačih uzoraka koji su predstavljali ozbiljnu drigu. Najjači uzorak koji je pronađen bio je tačno 17,54 procenta. Bilo je između ostalog i biljaka od 11, 12 odsto...

- Urađena je serija veštačenja ovih biljaka i zbog toga postoji niz izveštaja o veštačenju. Nedavno sam, zbog Koluvijine tužbe, sakupio na jednom mestu podatke o ovim izveštajima i dopunama izveštaja, kojih ima čak 18 (bar koliko sam ja našao).

- Šta je moguće da se ovde dogodilo? Neko je novinarima VICE očigledno dao parcijalnu informaciju, samo jedan izveštaj ili deo izveštaja koji se odnosi na najslabije uzorke. Oni su se upecali kao somovi i bez dodatnih provera objavili. Ko im je dao ovo?

- Tužilaštvo sigurno nije. Nije ni policija. Nisu ni kolege novinari koji se bave ovom temom. Tu ostaje da im je izvor informacija najverovatnije Koluvijina odrbana ili neko iz vlasti koji se trudi da na ovakav način opere Koluviju. Ili oba - na primer Đuka.

- Malo o onima koji su objavili, odnosno o VICE. To je medij koji nije pre svega poznat po temeljnosti u radu, standardima i istraživačkom novinarstvu, već po egzibicionizmu i gonzo novinarstvu. To su pokazali i ovde.

- Ovako se nešto ne bi desilo, recimo, Gardijanu, jer bi oni kontaktitali kolege u zemlju u kojoj se priča odvija i proverili informaciju. Često u KRIK-u dobijamo pozive inostranih kolega koji rade priču o Belivuku, Jovanjici, itd. To je osnova kad pokrivaš priču u inostranstvu.

- Ova VICE priča je jako štetna, posebno jer ima pečat poznatog brenda i nemačkog medija, što onda zvuči - wow. Uklapa se u trenutan talas pranja Koluvije u kojem se ublažava jačina njegovih biljaka, a o predstavlja skoro kao žrtva.

- I za kraj, reagovao sam ovako jer VICE, sem što je objavio "fejk njuz", morao je i da se popiša po kolegama u Srbiji: "Magazin VICE konstatuje da mediji blisku vlastima, i oni kritički nastrojeni, vuku svaki na svoju stranu i učestvuju u širenju neproverenih informacija o slučaju" - napisao je na Tviteru Stevan Dojčinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati