Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 10. 2021. 06:00 23

BIA naredila, EPS nabavio zaštićene telefone!

Programi za enkripciju telefona za koje stručnjaci kažu da pružaju bolju zaštitu od Sky-ja, a koje je Elektroprivreda Srbije nabavila pre dve godine, uradila je po zahtevu Bezbednosno-informativne agencije, saznaje Direktno.rs. Ti telefoni su, prema našim izvorima, distribuirani licima koje je BIA odredila i sad je potpuno jasno zašto EPS odbija da odgovori ko koristi ove aparate.

Šta će javnom preduzeću zaštita za telefone skuplja od 10.000 evra po komadu? Evo odgovora.

Prema našim saznanjima, ti aparati su nabavljeni za potrebe BIA, što objašnjava zašto se EPS poziva na ugovor o poslovnoj tajni kada je upitan da dostavi informacije o tome šta je bio razlog ove nabavke i ko koristi navedenu opremu. Naši izvori tvrde da su pomenuti šifrovani telefoni završili na "ulici". 

BIRN je pisao kako je cena ovih telefona gotovo pet puta veća od "skaja" - najjača verzija Sky EEC-a vredi 2.200 evra, dok oprema koju je nabavio EPS-a prelazi 10.000 evra po enkriptovanom telefonu. Eksperti dodaju i da je enkripcija urađena tako da je presretanje komunikacije između ovih 20 enkriptovanih telefona praktično nemoguće.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, koji je potegao temu paralelene bezbednosne strukture u EPS, koja je pratila zaposlene, neistomišljenike i opoziciju, ali i oca predsednika Srbije Anđelka Vučića ističe da u ovoj kompaniji ni sami sebi ne mogu da objasne za koga rade. 

- Kao što više ne postoji jasna granica između države i kriminala, tako je vremenom nestala i granica između onoga što jeste posao EPS-a i onoga u šta su to preduzeće pretvarali određeni ljudi. Stvaranje paralelnih državnih struktura se širi poput gangrene i gotovo nijedan segment države nije ostao neoštećen - smatra Grbović i dodaje:

- Kada imate javno preduzeće koje se bavi snabdevanjem električnom energijom građana, a u kom se zapošljavaju bivši pripadnici obaveštajnih službi kako bi za nečiji interes uspostavili parabezbednosnu službu i kada se za njihove potrebe nabavljaju šifrovani telefoni, onda nastaje potpuni haos u kom je gotovo nemoguće razlučiti za koga ti ljudi zaista rade. Verujem da ni oni sami sebi ne mogu da objasne da li rade za EPS, zvanične bezbednosne službe ili za nečije privatne interese - naglasio je Grbović u izjavi za Direktno.

Prema tvrdnjama zaposlenih, EPS je oformio tajni centar za prisluškivanje na Ceraku. Uz povezanost sa Dijanom Hrkalović, uhapšenom bivšim državnom sekretarkom MUP-a, i bivšom radnicom BIA, lako se naslućuje da je u čitavu ovu aferu umešana i "služba". Zna se ko je šampion u prisluškivanju ili praćenju.

Osim toga, Milan Đorđević, predsednik Sindikata EPS-a, otkrio je sumnjive nabavke prislušnih uređaja i softvera od strane EPS-a što je i dovelo do detaljnijeg istraživanja ove afere.

- Milorad Grčić je mnogo para potrošio na kupovinu prislušnih uređaja, na hiljade bubica i kamera, pa pozivam Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina da ispitaju u koje se svrhe to upotrebljava i zašto je kupljen softver od oko dva miliona evra. Takođe, za obnovu nameštaja u upravnoj zgradi potrošeno je oko 33 miliona evra - rekao je nedavno dosadašnji predsednik Sindikata EPS-a Milan Đorđević.

Kada se kockice slože, jasno je da EPS nije mogao tek tako nabavljati ovako sofisticiranu opremu, softvere i telefone sa posebnom enkripcijom za svoje potrebe - potrošnju električne energije. Sa službom nema šale...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

No pasaran!

Zoran Živković [01.12.2021.]


Anketa

Kakva je bila svrha bagera iz Šapca na protestima?

Rezultati

Video dana

Domino efekat bez domina