Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

28. 10. 2021. 06:00 12

SVE IM DAJTE! Kineskoj firmi zemljište bez naknade

Kompaniji Šinju Automotiv Lajtening sistems (Xingyu Automotive Lighting Systems) u Nišu dodeljeno je zemljište bez naknade za izgradnju proizvodnog objekta od 29.820 metara kvadratnih za proizvodnju automobilske rasvete.

Komisija za kontrolu državne pomoći u odluci je potvrdila da je pomoć usklađena sa pravilima. U odluci se navodi da ukupna tržišna vrednost zemljišta, prema proceni Ministarstva finansija, iznosi 29 miliona dinara (247,7 hiljada evra).

Površina dodeljenog zemljišta, koje se prostire na više katastarskih parcela u niškoj opštini Bubanj, je nešto više od 60 ari, piše Nova ekonomija.

Nacrtom ugovora predviđeno je ukupno ulaganje u iznosu od 60 miliona evra i zapošljavanje 1.000 novozaposlenih na neodređeno vreme u roku od pet godina od dana potpisivanja ugovora.

Ulaganje podrazumeva i nabavku i opremanje zemljišta (7.598.000 evra), izgradnju objekta (32.730.000 evra) i kupovinu nove opreme (19.672.000 evra).

Firma će se obavezati i da ne može da proda niti da da na korišćenje parcele, koje su predmet ugovora trećem licu pre isteka roka od pet godina od dana završetka Projekta ulaganja.

U investicionom projektu koji je dostavljen Komisiji se navodi da podsticajni efekat dodele državne pomoći proizilazi iz činjenice da će ta sredstva uticati da se ubrza otpočinjanje izgradnje.

Time će se smanjiti rizik povezan sa izgradnjom, ubrzaće se nabavka opreme odnosno oprema će biti kupljena unapred kako bi se odmah po završetku izgradnje fabrike dostavila direktno fabrici, kao i da će se ubrzati zapošljavanje i obuka novih zaposlenih.

U dostavljenom dopisu navodi se da je korisnik pokrenuo projekat računajući na zemljište u državnoj svojini i da realizacija projekta svakako ne bi bila moguća u suprotnom.

U junu 2020. godine sa Ministarstvom privrede ova kompanija je zaključila Ugovor o dodeli sredstava podsticaja za realizaciju projekta. Tako je ukupan planirani iznos državne pomoći za ovu frimu 16,6 miliona evra - obuhvata tržišnu vrednost zemljišta koje se dodeljuje bez naknade (247.764,29 evra) i subvencije koju je dodelilo Ministarstvo privrede (16,4 miliona evra).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

No pasaran!

Zoran Živković [01.12.2021.]


Anketa

Kakva je bila svrha bagera iz Šapca na protestima?

Rezultati

Video dana

Domino efekat bez domina