Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 10. 2021. 17:24 13

"Poslanici i tabloidi sudiji Majiću ugrozili bezbednost"

"Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) upozorava da je u toku novi i pojačani vid napada na sudije koji se sinhrono odigrava na sednicama Narodne skupštine i tabloidnim medijima, a koji ugrožava njihovu bezbednost. Naročito zabrinjava to što se ovi napadi odvijaju u trenutku kada se predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti hvale napretkom u oblasti vladavine prava čiji je temelj podela vlasti i povinovanje svih grana vlasti Ustavu i zakonu", nabodi se u saopštenju CEPRIS.

U obraćanju javnosti Centra za pravosudna istraživanja, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Osnivač i član Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja sudija Miodrag Majić je u Narodnoj skupštini od strane predstavnika vladajuće koalicije ponovo prozvan, ovog puta moralnim krivcem za gubitak Kosova i Metohije. Samo nekoliko dana kasnije je u jednom tabloidnom mediju označen kao budući predsednički kandidat "zapadnih sila", koje imaju za cilj da "uklone Aleksandra Vučića sa funkcije predsednika Srbije". Ovo nije prvi put da je sudija Majić u Skupštini i tabloidima prozvan političkim neprijateljem, protivnikom i domaćim izdajnikom. Na mnoge od prethodnih slučajeva ove vrste, CEPRIS je već reagovao.

Međutim, prvi put je ovo učinjeno uz tvrdnju o koordiniranoj inostranoj akciji, koja uključuje i uklanjanje predsednika Srbije. Majića je u istom tekstu predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe i član Visokog saveta sudstva doveo u vezu i sa kriminalnim aktivnostima, uključujući tu i prisluškivanje predsednika i planom za fizičku likvidaciju njegovog brata, što bi sve zajedno za cilj imalo "preuzimanje vlasti". Tokom prethodnog vikenda, tvrdnju o nedavno planiranom državnom udaru, koji bi uključivao i uklanjanje predsednika Srbije, iznela je i predsednica Vlade.

Gotovo istovremeno, sedam kandidatkinja koje je Visoki savet sudstva predložio za prvi izbor na sudijsku funkciju nije izabrano u Narodnoj skupštini, sa obrazloženjem dvoje poslanika vladajuće koalicije "da nisu prošle bezbednosnu proveru". Ostalo je nejasno koju vrstu bezbednosne provere kandidatkinje nisu prošle, kao i ko i na osnovu kojih propisa ovakvu proveru vrši, imajući u vidu da su uslovi za izbor sudije stručnost, osposobljenost i dostojnost.

Ovim putem upozoravamo javnost i Visoki savet sudstva, koji je dužan da obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija, da se na ovaj način po ko zna koji put, bez posledica, otvoreno zastrašuju i napadaju sudije koje javno komentarišu stanje u pravosuđu. Onima koji još uvek nisu izabrani se javno upućuje poruka o potrebnoj podobnosti za izbor na pravosudnu funkciju.

Ponovljenim tvrdnjama o opozicionom i novim tvrdnjama o kriminalnom delovanju sudija Majić je proglašen legitimnom metom svakog napada, što nesumnjivo ugrožava njegovu bezbednost.

Apelujemo na Visoki savet sudstva da blagovremeno reaguje na ovakve istupe u Skupštini i medijima, a na profesionalne medije da, koliko je to u njihovoj moći, ukažu na opasnost koju ovakvo postupanje nosi za sudije i one koji to u budućnosti žele da postanu", zaključuje se u saopštenju Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati