Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 10. 2021. 17:24 13

"Poslanici i tabloidi sudiji Majiću ugrozili bezbednost"

"Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) upozorava da je u toku novi i pojačani vid napada na sudije koji se sinhrono odigrava na sednicama Narodne skupštine i tabloidnim medijima, a koji ugrožava njihovu bezbednost. Naročito zabrinjava to što se ovi napadi odvijaju u trenutku kada se predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti hvale napretkom u oblasti vladavine prava čiji je temelj podela vlasti i povinovanje svih grana vlasti Ustavu i zakonu", nabodi se u saopštenju CEPRIS.

U obraćanju javnosti Centra za pravosudna istraživanja, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Osnivač i član Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja sudija Miodrag Majić je u Narodnoj skupštini od strane predstavnika vladajuće koalicije ponovo prozvan, ovog puta moralnim krivcem za gubitak Kosova i Metohije. Samo nekoliko dana kasnije je u jednom tabloidnom mediju označen kao budući predsednički kandidat "zapadnih sila", koje imaju za cilj da "uklone Aleksandra Vučića sa funkcije predsednika Srbije". Ovo nije prvi put da je sudija Majić u Skupštini i tabloidima prozvan političkim neprijateljem, protivnikom i domaćim izdajnikom. Na mnoge od prethodnih slučajeva ove vrste, CEPRIS je već reagovao.

Međutim, prvi put je ovo učinjeno uz tvrdnju o koordiniranoj inostranoj akciji, koja uključuje i uklanjanje predsednika Srbije. Majića je u istom tekstu predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe i član Visokog saveta sudstva doveo u vezu i sa kriminalnim aktivnostima, uključujući tu i prisluškivanje predsednika i planom za fizičku likvidaciju njegovog brata, što bi sve zajedno za cilj imalo "preuzimanje vlasti". Tokom prethodnog vikenda, tvrdnju o nedavno planiranom državnom udaru, koji bi uključivao i uklanjanje predsednika Srbije, iznela je i predsednica Vlade.

Gotovo istovremeno, sedam kandidatkinja koje je Visoki savet sudstva predložio za prvi izbor na sudijsku funkciju nije izabrano u Narodnoj skupštini, sa obrazloženjem dvoje poslanika vladajuće koalicije "da nisu prošle bezbednosnu proveru". Ostalo je nejasno koju vrstu bezbednosne provere kandidatkinje nisu prošle, kao i ko i na osnovu kojih propisa ovakvu proveru vrši, imajući u vidu da su uslovi za izbor sudije stručnost, osposobljenost i dostojnost.

Ovim putem upozoravamo javnost i Visoki savet sudstva, koji je dužan da obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija, da se na ovaj način po ko zna koji put, bez posledica, otvoreno zastrašuju i napadaju sudije koje javno komentarišu stanje u pravosuđu. Onima koji još uvek nisu izabrani se javno upućuje poruka o potrebnoj podobnosti za izbor na pravosudnu funkciju.

Ponovljenim tvrdnjama o opozicionom i novim tvrdnjama o kriminalnom delovanju sudija Majić je proglašen legitimnom metom svakog napada, što nesumnjivo ugrožava njegovu bezbednost.

Apelujemo na Visoki savet sudstva da blagovremeno reaguje na ovakve istupe u Skupštini i medijima, a na profesionalne medije da, koliko je to u njihovoj moći, ukažu na opasnost koju ovakvo postupanje nosi za sudije i one koji to u budućnosti žele da postanu", zaključuje se u saopštenju Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Klackalica

Zoran Živković [06.12.2021.]


Anketa

Hoćete li sledeće subote izaći na ekološke proteste?

Rezultati

Video dana

Besan pas