Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

19. 10. 2021. 22:28 1

I u ovom Izveštaju EK se pominje "Krušik"

U Izveštaju Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana ponovo se pominje i slučaj Krušik. zaštiti uzbunjivača, a podseća se da ih je tokom 2019. bilo 152. Od 177 slučajeva koji se razmatraju, 128 predmeta je rešeno.

Izveštaji uzbunjivača, poput slučaja Krušik, koji su pomenuti i u prethodnom izveštaju, još uvek nisu istraženi u skladu sa zakonom, stoji u izveštaju.

Kako se ističe, Srbija mora da pojača zaštitu uzbunjivača i mora da istraži navode o visokim slučajevima korupcije, kako bi ojačala poverenje u institucije.

Podsetimo, uzbunjivač Aleksandar Obradović u javnost je pre više od dve godine izneo tvrdnje i dokumente o korupciji u državnoj firmi Krušik iz Valjeva. On je uhapšen pošto je otkriveno da je novinarima dostavio dokumentaciju koja svedoči o tome da je u trgovini oružjem bilo privilegovanih privatnih firmi, među kojima i GIM, firma koja se povezuje sa ocem ministra Nebojše Stefanovića (koji je u međuvremenu preminuo), kao i da su pojedine privatne firme oružje nabavljale po izuzetno povoljnim cenama.

Informacije o poslovanju Branka Stefanovića, oca tadašnjeg ministra policije, a sadašnjeg ministra odbrane, sa oružjem pojavile su se u javnosti još ranije, 2018. godine. O njima je pisao nedeljnik NIN, a BIRN je u novembru 2018. objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije. Međunarodni portal „Arms Watch” je u septembru 2019. pisao da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR.

„Te cene su važile samo za privilegovanu grupu kupaca, a tu su firma ’GIM’, firma Slobodana Tešića, firma iz UAE koja ima svoje predstavništvo u Srbiji, i još jedna beogradska firma. ’Krušik’ je svesno poslovao na svoju štetu“, rekao je Obradović u intervjuu za N1.

Uprkos objavljenim dokumentima, pa čak i izveštaju Državne revizorske institucije u kojem je, kako navodi Insajder, navedeno da je državna fabrika pretrpela štetu u trgovini sa firmom GIM, predstavnici vlasti umanjivali su važnost iznetog i negirali – Nebojša Stefanović je rekao da njegov otac nema nikakve veze sa tom firmom, a to je ponavljao i predsednik Aleksandar Vučić, dok je premijerka Ana Brnabić smatrala da je afera isfabrikovana.

BIRN je u decembru 2019. objavio dokument koji pokazuje da je Branko Stefanović u maju 2018. posetio italijansku fabriku oružja „Bereta” kao jedan od trojice predstavnika firme GIM, koje je tamo povela visoka delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova. Stefanović je u ovoj delegaciji bio u svojstvu specijalnog savetnika, naveo je tada BIRN.

S druge strane, Obradović, prema oceni tužilaštva, nema status uzbunjivača jer je svoje tvrdnje najpre izneo u medijima, a ne nadležnim institucijama. Zato se protiv njega još vodi postupak za odavanje poslovne tajne, a nakon pritvora i kućnog pritvora, brani sa slobode.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

No pasaran!

Zoran Živković [01.12.2021.]


Anketa

Kakva je bila svrha bagera iz Šapca na protestima?

Rezultati

Video dana

Domino efekat bez domina