Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

19. 10. 2021. 22:28 1

I u ovom Izveštaju EK se pominje "Krušik"

U Izveštaju Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana ponovo se pominje i slučaj Krušik. zaštiti uzbunjivača, a podseća se da ih je tokom 2019. bilo 152. Od 177 slučajeva koji se razmatraju, 128 predmeta je rešeno.

Izveštaji uzbunjivača, poput slučaja Krušik, koji su pomenuti i u prethodnom izveštaju, još uvek nisu istraženi u skladu sa zakonom, stoji u izveštaju.

Kako se ističe, Srbija mora da pojača zaštitu uzbunjivača i mora da istraži navode o visokim slučajevima korupcije, kako bi ojačala poverenje u institucije.

Podsetimo, uzbunjivač Aleksandar Obradović u javnost je pre više od dve godine izneo tvrdnje i dokumente o korupciji u državnoj firmi Krušik iz Valjeva. On je uhapšen pošto je otkriveno da je novinarima dostavio dokumentaciju koja svedoči o tome da je u trgovini oružjem bilo privilegovanih privatnih firmi, među kojima i GIM, firma koja se povezuje sa ocem ministra Nebojše Stefanovića (koji je u međuvremenu preminuo), kao i da su pojedine privatne firme oružje nabavljale po izuzetno povoljnim cenama.

Informacije o poslovanju Branka Stefanovića, oca tadašnjeg ministra policije, a sadašnjeg ministra odbrane, sa oružjem pojavile su se u javnosti još ranije, 2018. godine. O njima je pisao nedeljnik NIN, a BIRN je u novembru 2018. objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije. Međunarodni portal „Arms Watch” je u septembru 2019. pisao da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR.

„Te cene su važile samo za privilegovanu grupu kupaca, a tu su firma ’GIM’, firma Slobodana Tešića, firma iz UAE koja ima svoje predstavništvo u Srbiji, i još jedna beogradska firma. ’Krušik’ je svesno poslovao na svoju štetu“, rekao je Obradović u intervjuu za N1.

Uprkos objavljenim dokumentima, pa čak i izveštaju Državne revizorske institucije u kojem je, kako navodi Insajder, navedeno da je državna fabrika pretrpela štetu u trgovini sa firmom GIM, predstavnici vlasti umanjivali su važnost iznetog i negirali – Nebojša Stefanović je rekao da njegov otac nema nikakve veze sa tom firmom, a to je ponavljao i predsednik Aleksandar Vučić, dok je premijerka Ana Brnabić smatrala da je afera isfabrikovana.

BIRN je u decembru 2019. objavio dokument koji pokazuje da je Branko Stefanović u maju 2018. posetio italijansku fabriku oružja „Bereta” kao jedan od trojice predstavnika firme GIM, koje je tamo povela visoka delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova. Stefanović je u ovoj delegaciji bio u svojstvu specijalnog savetnika, naveo je tada BIRN.

S druge strane, Obradović, prema oceni tužilaštva, nema status uzbunjivača jer je svoje tvrdnje najpre izneo u medijima, a ne nadležnim institucijama. Zato se protiv njega još vodi postupak za odavanje poslovne tajne, a nakon pritvora i kućnog pritvora, brani sa slobode.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati