Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 10. 2021. 20:23 28

PRVA DAMA REŽIMA Dok je opozicija ukazivala ko je Dijana, vlast je kovala u zvezde

Uhapšena Dijana Hrkalović, nekadašnja državna sekretarka MUP-a, prešla je put od miljenice Aleksandra Vučića, SNS i prorežimskih tabloida, do državnog neprijatelja koji upravo naprednjačkom lideru radi o glavi. Sve ono što je opozicija govorila o Dijani Hrkalović, sada vlast prisvaja kao sopstvenu verziju o njoj, iako im je do juče bila uzdanica i nada.

Dijana Hrkalović je u MUP došla aprila 2014. godine, na mesto zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova, odakle je 2015. godine, prešla u Upravu kriminalističke policije na mesto sekretara UKP-a. Za državnog sekretara MUP izabrana je 20. jula 2017. godine.

Nekadašnji pripadnik Odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova za tajno praćenje, Milan Dumanović, izjavio je da je upravo Aleksandar Vučić "Dijanu Hrkalović nametnuo Nebojši Stefanoviću".

- Znam da je u januaru 2017. svakog dana odlazila kod Aleksandra Vučića. Uostalom, odlazila je u zgradu Vlade Srbije kod premijera i to je bilo evidentirano na prijavnici. Vučić je Dijanu Hrkalović nametnuo Nebojši Stefanoviću. Iako ona kasnije jeste stvorila i odnos sa Stefanovićem - kazao je Dumanović, dodavši da je Hrkalovićeva bila na stalnoj vezi i sa Andrejem Vučićem.

Aleksandar Vučić stavio je Hrkalovićevu u vrh policije kako bi bila kalif umesto kalifa, odnosno, vodila ministarstvo umesto Nebojše Stefanovića, koji je pao u nemilost zbog lošeg odnosa sa Andrejem Vučićem.

Do prekida kontakta sa braćom Vučić, tvrdi Dumanović, dolazi nakon sastanka Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića, na kojem je ministar policije informisao naprednjačkog lidera da Amerikanci traže njenu smenu zbog aktivne podrške Kavačkom klanu.

Dijana Hrkalović je pre dolaska u MUP bila poznata po vezama sa podzemljem. Najbliskija je bila Saletu Mutavom, vođi navijača Partizana i osuđenom narko-dileru, čija kuma je trebalo da postane. Prema tvrdnjama upućenih, Hrkalovićeva je Mutavom pružala zaštitu i pomogla da čak 12 puta izbegne odlazak u zatvor.

Poznato je da je Mutavi kontrolisao južnu tribinu Partizanovog stadiona i sa svojom ekipom radio razne prljave poslove za državni vrh. Posle likvidacije Saleta Mutavog, Hrkalovićeva je postala bliska i sa Veljkom Belivukom, njegovim naslednikom.

- Potvrđivanje tih sumnji, makar i delom, dovoljan je razlog za smenu Hrkalovićke. To je samo jedan u nizu dokaza da od dolaska SNS na čelo MUP postoji snažna veza partijsko-kriminalnih elemenata, koji služe samo interesima režima - upozoravao je Borko Stefanović, sada potpredsednik Stranke slobode i pravde.

- Posle poziranja u zagrljaju ministra zdravlja Lončara sa šefom zemunskog klana, posle zajedničkih večera Dačića s Mišom Bananom, posle zastarelih predmeta za dilere robe raznih boja, ovo s Hrkalovićevom ne bi trebalo da čudi - kao da je u pitanju neki film, "Kum" četvrti deo - tvrdila je Marinika Tepić, potpredsednica SSP.

Sve ovo je došlo kao novo saznanje za javnost, tek nakon što je Hrkalovićeva došla u žižu medijske pažnje nakon incidenata tokom izbornog dana u opštini Lučani, 2018. godine, kada su SNS batinaši dobili zadatak da po svaku cenu obezbede izbornu pobedu Vučiću. Tada je Boško Obradović, lider pokreta "Dveri", koji se zadesio u Lučanima, ušao u oštar verbalni sukob sa Hrkalovićevom u policijskoj stanici.

- Ovo je državni sekretar u MUP-u. Bruka i sramota Srbije... To je Vučićevo lice, to je Vučićeva Barbara iz MUP-a. To je lice Saleta Mutavog, to je lice Milana Radojičića, to je lice Zvonka Veselinovića, svih kriminalaca koji danas vode Srbiju - rekao je Boško Obradović u Lučanima.

Ceo državni vrh listom je stao u odbranu Hrkalovićeve, tvrdeći kako je Obradović mrzitelj žena i kako mu je cilj destabilizacija Srbije.

- Nejasno je da li se za lidere opozicije slobode u našem društvu mere strašnim vređanjem Dijane Hrkalović bez posledica i da li je to borba za jačanje institucija - izjavio je bivši funkcioner Pokreta socijalista, a potom SNS, Bratislav Jugović i dodao:

- Razultati rada Dijane Hrkalović govore da je narko-dilera sve manje kao što rezultati politike Aleksandra Vučića kažu da je sve više država koje su povukle priznanje lažne države Kosovo.

I Sindikat policije i policijskih starešina je stao u odbranu Dijane Hrkalović.

- Primorani smo da stanemo u odbranu Dijane Hrkalović, ne kao državnog sekretara MUP-a, već jednostavno kao koleginice... Moramo i da podsetimo mnoge, ne samo one koji su vređali našu koleginicu Hrkalović, da je napad na policiju, napad na državu Srbiju - poručili su iz ovog sindikata.

Ipak, to nije prečilo opoziciju da iznosi istinu o liku i delu Dijane Hrkalović. Ako uzmemo u obzir reči Veljka Belivuka, koji je u iskazu rekao da je u ime Aleksandra Vučića razbijao demonstracije protiv njegove vlasti, onda tvrdnje Dragana Đilasa iz jula prošle godine, da su parapolicijske snage bliske Dijani Hrkalović tukle građane na protestima dobijaju na težini.

Sve to nije bilo dovoljno da Hrkalovićeva padne, a tek kad su na njene kriminalne aktivnosti ukazali iz inostranstva, Vučić počinje da se distancira od nje, što je ovih dana kulminiralo njenim hapšenjem zbog optužbi da je uklanjala dokaze u predmetu "ubistvo na šinama" zbog kojeg je uhapšen, pa oslobođen Veljko Belivuk. Sve ovo došlo je nakon tvrdnji režima da je Hrkalovićeva učestvovala u prisluškivanju Aleksandra Vučića, te da je svoj kabinet stavila u službu Veljka Belivuka i njegovog kriminalnog klana, koji je, prema mnogim izvorima, uključujući i Nebojšu Stefanovića, takođe pao nakon intervencije FBI.

I dok je Hrkalović bila sekretarka UKP-a, Nezavisno udruženje novinara Srbije podnelo je krivičnu prijavu protiv nje i Nebojše Stefanovića, zbog sumnje da su nezakonito prisluškivali novinare. Međutim, kao što to uvek i biva, prijava nije dobila epilog.

A kada se Hrkalovićeva ponovo našla u žiži javnosti zbog medijskih natpisa da je bila među 50 ljudi koji su saslušani u vezi prisluškivanja Aleksandra Vučića i njegove porodice, vlast je promtno reagovala medijskom kampanjom. Kada je trebalo ispitati navode o prisluškivanju opozicije i novinara, tužilaštvo se nije uključilo niti pokrenulo bilo kakav postupak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati