Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Kosovo onlajn ]

15. 10. 2021. 16:33 2

Srpkinji u Peći za dan dva puta kamenovana kuća

Kuća Rumene Ljubić, Srpkinje u centru Peći, ponovo je preksinoć kamenovana, drugi put u 24 sata, polomljeno je nekoliko prozora, objavljeno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

- U Peći je nekada živelo oko 20.000 Srba, a danas osim porodice sveštenika, u gradu živi samo devedesetogodišnja baka Rumena, bivša učiteljica - ističu iz manastira Visoki Dečani.

Iz kosovske policije su naveli da su pronađeni počinioci koji su za 24 sata kamenovali kuću bivše učiteljice, te da je reč o maloletnicima, prenosi RTK2.

- Operativnim radom policija je nakon dva dana uspela da inditifikuje dva počinioca, mlađa od 14 godina. Saslušani su u policijskoj stanici, uz prisustvo advokata i roditelja. U svom iskazu, maloletnici su priznali delo pod izgovorom da su mislili da je kuća napuštena i da u njoj ne živi niko. Policija će na razgovor pozvati još dva osumnjičena lica i obaviti razgovor sa njima, a predmet će biti prosleđen tužilaštvu - rekao je Fadilj Gaši iz kosovske policije.

Prema rečima sveštenika, koji živi nedaleko od kuće Rumene Ljubić, ovo nije prvi slučaj napada na Srbe u Peći .

- Naša bezbednost je konstatno ugrožena u ovom gradu, što potvrđuje i ovo što se desilo baka Rumeni. Njena kuća je kamenovana u dva navrata, 13. i 14. ovog meseca, porazbijani su prozori. Ima i drugih slučajeva, kao što je onaj iz aprila meseca, kada se desilo kamenovanje same crkve u kojoj živim ja sa porodicom - istakao je Dragan Radovanović, sveštenik gradske crkve u Peći, prenosi Kosovo onlajn.

Srbi iz ovog kraja smatraju da bi, bez obzira na nacionalnost, svi trebalo da imaju podjednaku slobodu u ovom gradu.

- Ovakav slučaj potresa sve nas Srbe na ovom prostoru, jer smo svih ovih godina imali velikih poteškoća, kao i napade. Mi ćemo apelovati na policiju da se ovako nešto više ne dešava, jer i Srbi, kao i svi ostali koji žive ovde u Peći ili na Kosovu, imamo svoje građansko pravo da živimo kao svi građani - rekao je Miloš Dimitrijević iz Goraždevca.

U Peći je do 1999. godine živelo više od 3.000 Srba. Danas ih je u ovom gradu svega osmoro. Devedesetrogodišnja starica čija se kuća našla na meti napadača živi sama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati