Politika

Direktno.rs

18. 04. 2024. 11:26 4

"Vlast je navikla da brani KiM na Pinku, pa sad posledice pogrešne politike"

Vlast je navikla da brani Kosovo i Metohiju na Pinku, oni sada plaćaju posledice pogrešne politike. Ovo je krah jedne politike kojoj svedočimo i koja neće doneti ništa dobro Srbima na Kosovu i Metohiji koje je ovaj režim pustio niz vodu, izjavio je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović na RTS-u o povodom odluke Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da primi tzv. Kosovo u tu organizaciju.

- U ovom trenutku gospođa Pilja i Toma Mona brane Srbiju od ulaska Kosova u Savet Evrope što mislim da je dosta tragično, takođe, vidimo da se mi sada nadamo odlaganju, deluje mi da je naša vlast svesna da se ovo ne može izbeći - dodao je Stefanović i naglasio da je ovo jedan tužan krah politike Aleksndra Vučića i SNS-a jer su na svakom polju uradili suprotno od onoga što pričaju građanima.

- Ova tema je uz temu Srebrenice, namerno potencirana u našoj javnosti da bi se suštinski prikrila nezapamćena krađa izbora u Srbiji - naglasio je Stefanović.

Stefanović je rekao da mu je žao što ovih 12 godina vlast odbija bilo kakav dogovor i ne prihvata bilo kakve predloge.

- Mi smo predložili u Narodnoj Skupštini obrazovanje jedne zajendičke skupštinske komisije još u septembru 2022. gde smo tražili da sve stranke daju svoje predstavnike, predstavnici SANU-a i Crkve i da oni zajednički izrade platformu za pregovore, to je odbijeno i vlast je rekla da im ne pada na pamet da prihvataju bilo šta od opozicije. Takođe smo usvojili Deklaraciju o pomirenju dva naroda na Balkanu, gde smo dali jasne predloge gde i šta treba pregovarati.

Na temu Rezolucije o Srebrenici, Stefanović je rekao da ona ne može ništa dobro da donese jer njeno donošenje stavlja užasne žrtve u ruke nerešenih nacionalnih projekata na Blakanu, kao i da ona ne može doneti pomirenje.

- Sa druge strane, Rezolucija ne može imati nikakve posledice ni po srpski narod ni po postojanje Republike Srpske niti po nekakvu ratnu odštetu kako se često spominje iz usta ljudi iz režima. To je još jedan spin i još jedan pokušaj da se građani Srbije zastraše.

Presudom Međunarodog suda pravde jasno je određeo da Srbija nije odgovorna za teški zločin u Srebrenici i da samim tim Srbija ne može da odgovara, niti se spominje Srbija, niti se spominje Republika Srpska koja je nastala na osnovu Dejtona i volje srpskog naroda.

Podsetio je da je Narodna Skupština Republike Srbije usvojila 2010. godine Deklaraciju o strašnom zločinu u Srebrenici za koju su glasali SPS i PUPS. SNS je napustila glasanje ali je Tomislav Nikolić ustao i iz pijeteta prema žrtvama stojeći govorio tokom donošenja te Deklaracije. Ona je u mnogo čemu oštrija nego ova predložena.

- Ta Rezolucija je sada poslužila da se kroz jedan vokabular, kroz stvari koje vlast govori, umesto da se mi oslobađamo odgovornosti kao narod, Dačić i Vučić nas vuku u to da mi svi kao narod budemo obeležni, a nismo, niti postoji ta Rezolucija koja ikada naš narod ili bilo koji narod može označiti kao gonocidan. To je neistina - zaključio je Stefanović.

Na temu izbora Stefanović je ocenio da su bliži tome da tvrde, a što je potkrepljeno izveštajem OEBS/ODIHR misije i izveštajem Saveta Evrope, Evropskog parlamenta i Crte, da su izbori pokradeni.

- Preporuke kažu da mora u dovoljnom vremenskom periodu uz postojanje političkog dogovora da se dogovrimo oko budućih izbora i izbornih uslova, vlast odbija bilo kakvo poboljšanje izbornih uslova, sve naše preldoge su odbili. Jedini način, a to je i stav SSP-a, je da se izbori ustavnim zakonom pomere na jesen. Ana Brnabić na to odgovara podučavanjem profesora prava šta je ustavno, a šta nije ustavno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati