Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Nova ekonomija ]

11. 10. 2021. 19:00 6

Pare namenjene privredi otišle u MUP za kaznene penale!

Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) preneto je još 200 miliona dinara (1,7 miliona evra) iz budžetske rezerve kako bi obezbedili nedostajuća sredstva koja su potrebna za izvršavanje naloga prinudne naplate po osnovu izvršenih sudskih presuda, piše u rešenju Vlade.

Novac je uzet iz budžeta Ministarstva privrede, i to iz dela koji je bio namenjen subvencijama privatnim preduzećima radi sprečavanja posledica pandemije. Iz razdela ovog Ministarstva je prvo prenet u budžetsku rezervu, a zatim dodeljen MUP-u.

Sredstva će biti raspoređena MUP-u za novčane kazne i penale, piše u rešenju, a prenosi Nova ekonomija.

U septembru ove godine MUP-u je iz budžetske rezerve već prebačeno ukupno 450 miliona dinara (oko 3,8 miliona evra) za nabavku uniformi i za izvršenje naloga prinudne naplate po osnovu izvršenih sudskih presuda.

Novac je takođe obezbeđen iz istih sredstava Ministarstva privrede.

Upravo državna izdvajanja za kazne, penale i srodne naknade predstavljaju rastući rizik za javne finansije, zaključak je Fiskalnog saveta iz juna ove godine.

- U periodu od 2009. do danas Republika Srbija je na ime kazni i penala isplatila već preko 120 milijardi dinara, tj. preko milijardu evra - piše u mišljenju Fiskalnog saveta.

Isplate po ovom osnovu su na kraju 2010. iznosile svega četiri milijarde dinara, a taj iznos je vremenom narastao na premko 20 milijardi dinara u 2020. i postoji opasnost da bi ovakav trend mogao da se nastavi u budućnosti, dodaje se.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati