Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

27. 09. 2021. 16:06 8

"RIO TINTO krši zakon": Građani odlučni u borbi

Rudarska kompanija Rio Tinto u svom tekstu Projekat JADAR - Činjenice su važne, koji je objavljen pojedinim domaćim medijima, nije pomenula neke veoma važne činjenice koje se odnose na njene aktivnosti u Srbiji koje se odnose na iskopavanje litijuma, saopštili su Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini i Podrinjski anti korupcijski tim (PAKT).

"Jedino što je u navedenom tekstu tačno jeste da kompanija razvija projekat skoro već dve decenije. Te dve decenije obeležene su: netransparetnošću, nepoštovanjem zakona, manipulacijama, saradnjom sa svim vlastima iza zatvorenih vrata i pritiscima i ucenama meštana", piše u saopštenju.

Organizacije dodaju da je i pored toga kompanija obavestila javnost kako se prava istina može pročitati samo na njenom sajtu, a da su sve ostalo "pogrešne interpretacije".

Podsećaju da je Rio Tinto svojevremeno prvi put obavestio javnost kako je sarađivao sa 40 univerzitetskih profesora, ali je problem što ni nakon 6 meseci od postavljenog pitanja nije saopštila njihova imena, pravdajući se zaštitom podataka o ličnosti.

Organizacije smatraju da imena profesora nikako ne mogu da budu prikrivana Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i pitaju se da li je to "činjenica ili pogrešna interpretacija Rio Tinta".

Kompanija, kako se dodaje u saopštenju u pomenutom tekstu govori o obimnoj dokumentaciji koju je javnosti nemoguće predstaviti u celosti.

"Međutim, prilikom naučne rasprave u SANU od 'silne' dokumentacije predstavnici kompanije nisu imali odgovore na mnoga pitanja naših cenjenih akademika, a podsećamo da je to bila prilika da se istraživanja predstave i naučni pogledi brane. Lepe želje i obećanja pala su u vodu za samo dva dana naučnog skupa u SANU", ocenjuju PAKT i Koalicija za zaštitu životne sredine.

U saopštenju se ocenjuje kako kompanija vrlo vešto propušta da svom PR tekstu obavesti javnost kako su pre naučnih studija i analiza tokom dobijanja dozvola i saglasnosti prekršeni mnogobrojni zakoni: Ustav, Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o šumama, Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o studiji procene uticaja na životnu sredinu.

Udruženja ocenjuju kako je krajnje neprihvatljivo da se Ustavni sud skoro devet meseci ne izjašnjava u vezi sa 1.600 inicijativa koje su podneli građani i udruženja sa ciljem da se oceni ustavnost Uredbe Vlade Srbije kojom je proglašen Prostorni plan područja posebne namene za Projekat Jadar.

U tim inicijativama se traži obustava svih pojedinačnih akata i radnji koje su preduzete na osnovu pomenute uredbe.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati