Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

12. 09. 2021. 18:00 1

Preminuo akademik Predrag Piper

Akademik i jedan od najznačajnijih srpskih slavista Predrag Piper preminuo je u 71. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Predrag Piper je preminuo 10. septembra, navodi se u saopštenju SANU, i dodaje da je akademik bio jedan od najznačajnijih srpskih slavista, a poseban trag ostavio je u proučavanju gramatičke i leksičke semantike u srpskom, ruskom i drugim slovenskim jezicima.

Rođen 1950. godine u Beogradu, diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu (1973), gde je potom radio kao asistent i docent. Magistrirao je i doktorirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je postao vanredni profesor 1989, a dve godine kasnije i redovni profesor.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, za redovnog 2012, a tri godine kasnije ušao je u članstvo Makedonske akademije nauka i umetnosti.

U SANU je inicirao osnivanje dva odbora i bio (ko)urednik šest publikacija, bio je sekretar Odeljenja jezika i književnosti do 2018. i član Predsedništva SANU. Bio je član više odbora SANU i šef Katedre za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kao i upravnik Katedre za slavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

Piper je predavao i na univerzitetima u Moskvi, Petrogradu, Voronježu, Ivanovu, Seulu, Saporu, Zadru, Nišu, Skoplju, Ljubljani. Bio je potpredsednik Uređivačkog odbora Srpske enciklopedije i glavni urednik časopisa "Južnoslovenski filolog" i časopisa "Zbornik Matice srpske za slavistiku", predsednik Komisije za proučavanje gramatičke strukture slovenskih jezika Međunarodnog slavističkog komiteta, potpredsednik Međunarodne asocijacije profesora ruskog jezika i književnosti i član Matice srpske, Srpske književne zadruge i Slavističkog društva Srbije.

Bibliografija Predraga Pipera obuhvata 198 posebnih izdanja, 165 izdanja udžbenika i priručnika za osnovnu i srednju školu, a za života je odlikovan brojnim nagradama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati