Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Nova.rs ]

11. 09. 2021. 23:04 18

Na tendere Ministarstva se javljala samo firma brata Darije Kisić

Jedina firma koja se javila na četiri tendera Ministarstva zdravlja tokom ovog leta i koja je odgovarala zahtevu iz tendera da ima "iskustvo u razvoju i implementaciji" sličnih sistema, bila je, volšebno, firma u kojoj je direktor Bojan Kisić, brat ministarke Kisić.

Podsećamo, konzorcijum u kojem je firma "Nites", bliska bratu ministarke Darije Kisić Tepavčević, za svega dva i po meseca na tenderima Ministarstva zdravlja dobila je četiri posla ukupne vrednosti od oko 5,4 miliona evra. Iako je reč o veoma vrednim projektima, na ove tendere javio se samo jedan ponuđač.

Beogradska firma "Nites" deo je internacionalne kompanije, u kojoj je kao izvršni direktor angažovan i Bojan Kisić, brat ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević i suprug nekadašnje ministarke pravde Nele Kuburović, piše Nova.rs.

"Nites" je od sredine maja do kraja jula u konzorcijumu sa "Telekomom" i firmom "Medit" pobedilo na četiri tendera, na kojima su se pojavili samo oni. Iako Zakon o javnim nabavkama nalaže da je naručilac, u ovom slučaju Ministarstvo zdravlja, u obavezi da obezbedi konkurenciju, to se u ovom slučaju nije dogodilo.

I to nije jedino sporno.

Kako "Nova" piše, uslovi za izbor ponuđača pogodovali su upravo konzorcijumu "Nitesa" i "Telekoma". O čemu se radi? Priemera radi, u slučaju platforme "e-bolovanje" (jednog od pomenutih tendera) traženo je da ponuđači imaju iskustvo u razvoju i implementaciji najmanje jednog sličnog sistema, poput centralnog nacionalnog ili regionalnog sistema - kako se konkretno navodi u tenderskoj dokumentaciji.

Kako je pisao BIRN, "Nites" je takođe u konzorcijumu sa "Telekomom", od Ministarstva zdravlja prošle godine dobijao upravo poslove održavanja nacionalne platforme za prevenciju i dijagnostiku, održavanje integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, kao i rad na razvoju softvera za elektronsko izdavanje potvrda o smrti. Ovakvo "prilagođavanje" tenderskih uslova ponuđaču, u kombinaciji sa činjenicom da je "Nites" bio jedini ponuđač, jasno daje do znanja da ovde nije sve do kraja čisto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati