Društvo i ekonomija

Direktno.rs

11. 09. 2021. 17:59 54

"VUČIĆU, OLOŠU" Odblokiran Brankov most, završen Ekološki ustanak (FOTO I VIDEO)

"Ekološki ustanak", drugi po redu, okončan je nešto pre 18 sati, nakon što su se građani razišli sa Brankovog mosta, koji su prethodno blokirali oko dva sata. Prethodno je protest počeo u 14 sati, kada su aktivisti, poznate ličnosti i građani digli glas protiv uništavanja životne sredine.

Ispred Narodne skupštine su se smenjivali govornici, ali je u centru bila jedna poruka - "Rio Tinto, marš sa Drine". Stav povodom zagađenja Srbije isticale su glumice Svetlana Ceca Bojković i Anita Mančić, kao i predstavnici brojnih udruženja.

Nakon njihovih govora usledila je šetnja do Brankovog mosta, koji su nezadovoljni građani blokirali. Ali, već po dolasku došlo je do problema.

Naime, nezadovoljni građani su oko 16.30 došli na Brankov most, blokirali su jednu stranu, dok su na strani od Novog Beograda ka centru vozila bila na mostu, i to zato što je policija kasno zatvorila tu trasu. Zbog toga je došlo do verbalnih razmirica između policije i građana.

- Vlast je znala da ćemo blokirati most i ova vlast je namerno napravila ovu situaciju. Znali su kada ćemo biti ovde i onda policija nije na vreme zaustavila saobraćaj - poručila je jedna od nezadovoljnih učesnica protesta.

A učesnici velikog protesta su bili svesni odakle dolazi ovakva odluka policije da kasno zaustavi saobraćaj, pa se u jednom trenutku iz mase horski skandiralo "Vučiću, ološu".

Rasprava je trajala nekih 40-ak minuta, nakon čega su se automobili vraćali unazad, dok su putnici napustili vozila gradskog prevoza, a neki od njih su se i priključili protestu. Tako je i okončana ova situacija, pa je nešto posle 17 sati blokada Brankovog mosta bila potpuna.

Inače, protest "Ekološki ustanak" počeo je u 14 sati, gde su govornici poslali jedinstvenu poruku - pobunili su se protiv Rio Tinta, ali i činilaca vlasti, pre svega ta poruka se odnosila na Aleksandra Vučića, Anu Brnabić i Zoranu Mihajlović.

- Gde je Aleksandar Vučić, gde je Zorana Mihajlović, gde je Ana Brnabić? Oni su tri ključna čoveka koji prodaju nas, našu decu, našu dedovinu. Zašto? Za kakve pare? Kad smo ih pitali od čega se više zarađuje, od poljoprivrede ili od rude nisu nam dali odgovor - rekao je Zlatko Kokanović, meštanin Gornjih Nedeljica, koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom na drugom po redu ekološkom ustanku, gde je više od 30 ekoloških organizacija, kao i pojedinaca u centru Beograda, protestovalo zbog niza ekološki problema u Srbiji.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ okupljene je pozvao da održe minut ćutanja za sve nestale reke i preminule u Srbiji od zagađenog vazduha.

- Skupili smo se ovde da kažemo ne onima kojima umesto maline i meda nude koncentrovanu sumpornu kiselinu, ko to truje Srbiju – Linglong, Ziđin, Rio Tinto ili možda neko mnogo otrovniji? Nalazimo se na izvorištu najvećeg otrova, dugačak je spisak predatora. 

- Sa moje leve strane – Skupština Srbije u kojoj sede robovi koji umesto narodne volje sporovode volju jednog što je umislio da je bog, jednog kome je Rio Tinto draži od našeg seljaka, onom kome je litijum pomračio um - rekao je Jovanović.

Glumica Svetlana Ceca Bojković izjavila je da je „ovo crveni alarm za Srbiju“.

- Toliko smo već zagađeni, a Rio Tinto kao kruna svega preti da koliko sutra zabode svoje pijuke, ne samo u Jadru i već, kako smo ovde čuli, i na drugim punktovima u Srbiji - rekla je Bojković.

- Smeta nam što bi neko uništio hektare plodnog zemljišta, što bi napravio deponije najtoksičnijih materijala, što bi trajno ugrozio najbolje rezreve podzemnih voda i ugrozio vodosnabdavne Šapca i grada Beograda - rekao je dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić.

Naučnik Nenad Kostić kaže da ne postoji zeleno rudarstvo i da iako su predstvanici kompanije Rio Tinto uveravali stručnjake da će raditi sve na najbolji način i da će primenjivati najviše standarde u zaštiti životne sredine, o tome nema govora.

- Pokazivali su nam idilične fotografije rudnika, a posle sam saznao da su to fotografije  tuđih rudnika, ne rudnika Rio Tinto. Shvatio sam da kompanija na radi na zaštiti životne sredine nego na reklami i propagandi prema nama građanima - rekao je Kostić.

- Ovog leta smo ostali žedni, udišemo toksičan vazduh, a zemlja se rasprodaje. Nastavlja se gradnja mini-hidroelektrana, seku se šume, šire rudnici, otvaraju kamenoloma - naveli su neke od razloga za protest organizatori.

- U pitanju je opstanak svih nas - naveli su organizatori i najavili da će, pored ostalih, govoriti ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta iz grupe Odbranimo reke Stare planine i Žaklina Živković iz inicijative Pravo na vodu.

Podsetimo, više hiljada gradjana učestvovalo je 10. aprila na protestu nazvanom Ekološki ustanak koji je u Beogradu organizovala grupa Odbranimo reke Stare planine, zatraživši uvođenje moratorijuma na izgradnju malih hidroelektrana, obustavu seče šuma po Srbiji, i intenzivnije pošumljavanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 54

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati