Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 08. 2021. 18:40 22

Vučić ne prašta! "Smeni Perovića raduju se Andrićev venac, DF, DPS i komite"

Srpska i crnogorska javnost ostale su zatečene juče, nakon što je stiglo saopštenje o odluci Sinoda SPC, koje je potpisao lično patrijarh Porfirije, o razrešenju rektora Cetinjske bogoslovije, Gojka Perovića.

- S obzirom na trenutno stanje u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, kao i određene negativne postupke njene uprave na koje je u svom izveštaju ukazao njegovo visokopreosveštenstvo, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, član Svetog arhijerejskog sinoda za vođenje prosvetnih poslova, posle posete učinjenoj ovoj školi (22. aprila), te shodno saglasnosti postignutoj u jednoj od ranijih sednica Svetog arhiijerejskog sinoda, a na osnovu člana 231. ustava SPC, protojereja-stavrofora Gojka Perovića, rektora Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju sa 31. avgustom ove godine razrešiti svih dužnosti u ovoj školi i staviti ga na raspolaganje svom nadležnom eparhijskom arhijereju - navodi se u odluci koju je potpisao Porfirije.

Ovaj iznenadni čin Sinoda SPC, naišao je na negodovanje javnosti, koja ga povezuje sa samovoljom Aleksandra Vučića, zbog bliskih veza Perovića sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem. Poznato je da je Amfilohije bio žestok kritičar i protivnik Vučićevog režima, koji se sada sveti njegovim ljudima preko kontrolisanih ljudi u vrhu SPC. Perović se, svojevremeno, žestoko usprotivio dolasku Vučića u Crnu Goru na Božić, što mu nikada nije bilo oprošteno. Takođe, mnogi podsećaju da je upravo Perović predložio Zdravka Krivokapića, čoveka kojeg Vučić ne može da stavi pod kontrolu, za poziciju crnogorskog premijera.

Na ove uzročno-posledične veze ukazuju i korisnici društvenih mreža.

- Dragi moji Srbi, koji za sebe kažete da ste veći Crnogorci od mene, smenjen je Gojko Perović. Znate onaj Gojko što je skapavao sa vama na litije? Obavezno pođite 5-og da pomilujete Porfirija i da jedni drugima oči povadimo dok Vučić odradi sve što je planirao - poručuje Bog iz Nikšića.

- Svaka institucija se otkriva kroz kadrovsku politiku.Smena Gojka Perovića s mesta rektora Cetinjske bogoslovije dokaz je da patrijarhu nije važna Crkva, već obračun sa svima u Crkvi ko su autoriteti.Ovo je nastavak obračuna Bulovićeve struje u SPC sa Amfilohijevom ostavštinom - tvrde sa naloga Crkvene aktuelnosti. Sa istog naloga se dodaje:

- Smena Gojka Perovića s mesta rektora Cetinjske bogoslovije obradovala je i Andrićev venac i profesionalne Srbe iz DF u CG, Đukanovićev DPS i budalaše koji sebe zovu komitama! Ova odluka je u funkciji podsticanja sukoba uoči ustoličenja Jonanikija na Cetinju.

- Čovek koji je izneo litije (Gojko Perović) i čovek bez čijeg autoriteta ne bi bilo svega ovoga je smenjen. Fina zahvalnica. Bojim se da ovo samo stvara dodatni razdor - mišljenja je Aleksandar Ranković.

- Otac Gojko Perović je jedan velikan, molimo se Bogu za njega i za njegovo zdravlje i za sve naše čestite sveštenike Vladike, a pudlice vladike Davida, Bulovića i ostale bagre nek se pitaju šta rade - poručuje ŽeljkoD.

- Dobri oče Gojko, izgleda da ti Vučić nije ovo zaboravio - podseća Čerčil na Perovićeve reči da verski praznici nisu prilika za političke posete Vučića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati