Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

07. 08. 2021. 20:38 13

Krenule na prijem kod Zorane, završile kod Vučića

"Heroine, junakinje koje na najbolji i najčasniji način doprinose razvoju naše Srbije! Divne žene koje dolaze iz Kolubare, Kostolca, Resavice. Vredne, hrabre, posvećene budućnosti Srbije! Hvala vam na svemu što radite i čestitam vam vaš Dan rudara! Živela Srbija i srećno!", poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prijemu u Predsedništvu, organizovanom povodom Dana rudara.

Oko njega su bile radnice zaposlene u rudarskim basenima, govor su prenele sve televizije sa nacionalnom frekvencijom, jedini problem je u tome što žene koje je postavio na binu oko sebe nisu imale predstavu da će se tu naći, kada su tog jutra krenule za Beograd.

Naime, njima je prethodnog dana rečeno da idu na prijem kod ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, a "promena plana" im je saopštena u autobusu - ne ide se kod Zorane, već u Predsedništvo kod Vučića.

Jedan od zaposlenih u Kolubari, Z. M, koji radi u kopu je objasnio da nije postojala obaveza odlaska na prijem, već su direktori pitali radnice da li žele da idu kod Zorane Mihajlović, a mnoge su pristale jer su htele da vide ministarku.

- Koleginice su komentarisale njen izgled, oblačenje, želele su da je vide uživo. Čitali smo i tekst o gročanskim penzionerima koji su na prevaru odvedeni u Busije da slušaju Vučića, pa smo se u preduzeću šalili na taj račun: Šta ako i vas odvedu kod Vučića - priča on za Danas konstatujući da se šala pretvorila u realnost.

- Koleginice su u pola devet krenule autobusom iz Lazarevca. Posle nekog vremena, jedna od njih mi je poslala poruku da su obaveštene o promeni plana, i da neće ići u ministarstvo, već u Predsedništvo, gde će ih primiti Vučić - objašnjava Z. M.

Osim iz Lazarevca, autobusi sa radnicama krenuli su i iz Kostolca.

Da podsetimo, prethodno su i penzioneri iz Grocke na prevaru dovedeni u Busije da slušaju govor predsednika, umesto da odu u Banju Vrdnik, kako je prethodno bilo planirano. Takođe, stranački odbori SNS su zvali svoje članove da prisustvuju skupu u Busijama, i da im je za to plaćeno po 1.500 dinara, o čemu je križila viber prepiska na društvenim mrežama. Međutim, Vučić je to demantovao.

- Ako stvarno mislite da je dovoljno da platite ljudima 1.500 dinara da dođu u Busije na obeležavanje progona srpskog naroda, onda to govori o vama koliko ste jadni i koliko ništa ne razumete - poručio je Vučić.

On je rekao da to ukazuje da njegovi politički protivnici žive u svojim zatvorenim svetovima.

- I uvek će da bude ista reakcija, jer je važno da se pronađe način da se usmeri negativna kampanja protiv mene i države… Da je Veljko Belivuk prećutao moje ime, rekli bi da je to učinio namerno. A kada je izgovorio one gluposti, i očigledno lagao, onda su rekli da je ukazao na istinu - istakao je Vučić.

Politikolog Cvijetin Milivojević kaže za Danas da se svuda u svetu, i u demokratskim u zemljama, organizuju skupovi ili mitinzi koji se prave zbog državnog i nacionalnog značaja, dok se samo u Srbiji od svakog pojavljivanja Vučića prave masovni skupovi.

- Kod njega su to već dnevni rituali. Gde god se Vučić pojavi, tu mora da bude miting od državnog i nacionalnog značaja. Bilo da otvara početak radova na kanalizaciji u Borči, koja nikako da se izgradi, bilo da je reč o nesrećnim radnicima koji inače rade na 40 stepeni na Kliničkom centru Srbije. Tera ih da stoje dok on priča, i još prethodno moraju da uvežbaju aplauze. Zašto bi oni to radili? Njih samo zanima da li će dobiti platu i da završe svoj posao - ukazuje Milivojević.

On podseća da SNS ima 750.000 članova, ali da ta stranka nije ni programska ni ideološka.

- Postavlja se pitanje - zbog čega su ti ljudi tamo? Vrlo jednostavno - zbog sinekura, privilegija, mogućnosti da zadovolje svoj neki mali ili veliki interes. Oni na neki način moraju da uzvrate svojoj stranci. Međutim, očigledno je da ne mogu da obezbede disciplinu u svojoj stranci, pa moraju da plaćaju članove da dolaze na skupove. Postoje i cenovnici, uobičajeno je 1.000 dinara, ako uzvikuješ parole dobiješ 1.200, a ako uz to nosiš i transparent, 1.500 dinara. Imaju i vikače, kao na nekim svadbama - kaže politički analitičar.

Milivojević naglašava da čak i penzioneri, koji su bili najjače biračko telo SNS, izbegavaju da dolaze na skupove, pa moraju da ih dovode na prevaru.

- Obećate im banju, pa skrenete s pravca i u podne ih dovedete u neke Busije gde nemaju gde ni da se sakriju od sunca, pa moraju da čekaju do osam sati uveče Vučićev govor. To je vrhunac ponižavanja tih ljudi. Igrate se na opasan način sa starim ljudima. Ali svemu ima kraj - naglašava Milivojević.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati