Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

03. 08. 2021. 19:13 3

Pismo Vladi: NE eksperimentisanju Rio Tinta

KORS, Zaštitimo Jadar i Rađevinu zahtevaju da se onemogući uvoz probnog postrojenja za obradu i proizvodnju litijum karbonata i borne kiseline a čiji nam je uvoz preko medija najavio Rio Tinto, odnosno Rio Sava eksplorejšn.

U saopštenju, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Potpuno je jasno nakon više od godinu dana upornih pokušaja naših organizacija da saznamo stvarne karakteristike ovog proizvodnog procesa da je u pitanju nigde ispitan, eksperimentalan proces sa potpuno nepoznatim ulaznim količinama resursa, energije i potpuno nepoznatim izlaznim količinama otpada, opasnih supstanci, otpadnih voda.

Već nakon rudarskih ispitivanja vidimo da je došlo do teških posledica po okruženje u Jadru a možemo tek da zamislimo do kakvih će posledica dovesti navodno eksperimentalno postrojenje nepoznate veličine, sa nepoznatim tehnologijama i supstancama upotrebljenim u nepoznatim količinama.

Apsolutno je protivzakonito da se omogući dopremanje i instalacija takvog postrojenja bez studije izvodljivosti i studije o proceni uticaja, bez razmatranja prihvatljivosti za životnu sredinu čitave zapadne Srbije. Na ovakav način Vlada Srbije koja ovo dozvoljava otvara vrata da uskoro bez procena uticaja, uključivanja javnosti otvaramo I druga mnogo opasnija postrojenja i tehnologije?!. Bez postojanja standarda za ovakva postrojenja i posebno za otpad i otpadne vode iz njih ionako teško ugroženi sistem zaštite životne sredine bi bio doveden do potpunog kolapsa I propasti pravnog sistema Republike Srbije. Ako se ovakvo bezakonje dozvoli Rio Tintu onda će biti svima dozvoljeno da eksperimentišu i rade sa bilko kojim tehnologijama i bilo gde.

Kao što je potpuno svima jasno, ovo postrojenje će podrazumevati i rudarenje za koje Rio Tinto ne da nema dozvolu nego nema ni osnovne dozvole kao što je Prostorni plan posebne namene koji će se tek izraditi tokom sledećih godinu dana. Ove najave svedoče da je Vlada Republike Srbije očigledno u dosluhu sa stranom korporacijom obećala da će omogućiti ovakvo testiranje nad životnom sredinom Srbije protiv i uprkos domaćim i međunarodnim zakonskim obavezama.

Ukoliko se postrojenje uprkos zakonskim i moralnim regulativama ipak dopremi, ovo će biti svojevrstan presedan i in vivo eksperiment nad Prirodom i životima građana Srbije, protiv kog ćemo biti primorani da tražimo pravni lek pred domaćim i međunarodnim sudovima ukoliko bude bilo potrebe", navodi se u saopštenju KORS, Zaštitimo Jadar i Rađevinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Profesionalci

Zoran Živković [27.09.2021.]


Anketa

Ko nosi najskuplju garderobu u SNS?

Rezultati

Video dana

Momak bez mane