02. 08. 2021. 15:11 5

Čekaju se odgovori: Pet pitanja za predsednika Srbije

"Povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike i kompanije "UGT Renewables LLC" o izgradnji solarnih panela na 2.000 hektara na desetak lokacija širom Srbije i izjave Aleksandra Vučića "predstoje ne laki razgovori oko uslova i verujem da ćemo brzo završiti i da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor", Koalicija za nadzor javnih finansija postavlja predsedniku Srbije sledeća pitanja", navodi se u saopštenju ove koalicije.

U saopštenju se dalje navodi:

"1. Da li je, zbog premora izazvanog brojnim državničkim obavezama, smetnuo s uma da se do poslova, čak i onih čija se vrednost meri desetinama i stotinama miliona evra, može doći i kroz tržišnu utakmicu i davanje ponude bolje od konkurentskih, a ne samo putem direktnog dogovaranja sa državnim vrhom Srbije?

2. Da li je, iz već navedenih ili drugih razloga, izgubio iz vida da osim firme sa kojom u ime Srbije pravi "najbolji mogući dogovor", u svetu postoje i druge kompanije koje se bave istim poslovima koje bi se veoma rado nadmetale za ovaj visokoprofitabilan posao?

3. Da li je i iz kog razloga, zamemario činjenicu da i u Srbiji postoje potencijalni investitori u obnovljive izvore energije?

4. Da li se i njemu čini neobičnim to što će za desetak različitih lokacija u Srbiji posao izgradnje solarnih elektrana biti dogovoren sa samo jednom firmom?

5. Da li bi zainteresovanoj javnosti mogao da ukaže na član Ustava kojim je predsedniku Republike omogućeno da se u toku trajanja mandata angažuje kao promoter i lobista stranih kompanija?", navodi se u saopštenju Koalicije za nadzor javnih finansija, a koje je potpisao njen predsednik Dragan Dobrašinović.

Koaliciono pozorištance

Zoran Živković [21.09.2021.]

Ko nosi najskuplju garderobu u SNS?

Odlučio je da se p(r)ovuče posle osvajanja trke...