Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 08. 2021. 18:26 2

"NE DAMO REKU" Protest zbog isušivanja Zlotske reke

Ekološki pokreti danas neretko ističu ,,Vlašku bunu ˮ, pionirsku u svetskim merilima, otud prozvanu i ,,Prva ekološka buna ˮ, od Đurđevdana do juna 1935. godine. Meštani sela Krivelja, Brestovca, Oštrelja, Slatine, Metovnice, Bora i drugih borskih naselja branili su useve od zagađenja, po cenu sukoba i ljudske žrtve. U blokadi tadašnjeg Francuskog društva borskih rudnika, poginulo je nekoliko seljaka na koje je otvorena vatra po naređenju tadašnjih vlasti koja je vršena pod vlašću stranih eksploatatora. Ovo se u svetu smatra prvom ekološkom bunom!

Da li se istorija ponavlja pod SNS-ovom vlašću i da li su građani u Boru opet pod udarom neverovatnog zagađenja iz Zijin kompanije, kao i pred „otimanjem dedovine“, kako nazivaju svoju životnu okolinu?

Po količini sukoba i protesta, odgovor je apsolutno da!

Udruženja za zaštitu reka i prirode nikla su u potrebi da se zaštite osnovni resursi od nezaustavljive i alave kamarile novokomponovanih biznismena koji, podržani nepostupanjem SNS-ovih vršilaca najviših funkcija, imaju ozbiljne planove da unište sve što je priroda milenijumima stvarala na području borskog i zaječarskog okruga

Ovog vikenda smo već izveštavali o reakciji meštana u selu Krivelj na pokušaj Aleksandra Milikića da ih etiketira kao „Đilasovce“ na skupu gde im je objašnjavano da moraju da napuste svoje vekovima staro selo zbog kineskih potreba i planova.

Sa druge strane borske opštine danas je u najvećem selu jugoistočne Srbije, Zlotu, u prisustvu nekoliko stotina ljudi održan Protest za spas Zlotske reke.

Zlotska reka je žila kucavica borske opštine i vrlo kvalitetnom vodom pokriva veliki deo potreba celog Bora za pijaćom vodom. Izvire u masivu koji čini zajedno sa Zlotskom pećinom i Lazarevim kanjonomčineći ogromnu prirodnu lepotu. Nedavno se nivo reke mnogostruko smanjio! Da li zbog suše, kako propagiraju SNS glasonoše, ili zbog ne baš previše legalnih i nimalo javnih radova koji nepoznate firme izvode u okolini izvorišta – nije baš najjasnije.

Na Protestu se obratio i aktivista Udruženja „Odbranimo Zlotsku reku“, Aleksandar Kulić i rekao da je ličnim angažovanjem Nebojše Marijanovića, predsednika obližnje opštine Boljevac pokrenuta priča o mini hidrocentralama, da je to prećutno odobreno od strane borskog gradonačelnika Aleksandra Milikića i da investitori, iako su opštine nominalno pod pritiskom građana zabranile gradnju, uveliko rade na pripremama za izgradnju i time uništavanje Zlotske reke. Time se ne dovodi u pitanje samo živi svet u priobalju reke, nego i vodosnabdevanje celog grada Bora i okoline.

Pored Udruženja „Odrabranimo Zlotsku reku“ skup je podržalo i Udruženje „Zaštitnici reke Mlave“ i druga ekološka udruženja Bora i okoline. Zajednička poruka investitorima i vlastodršcima je da će njihova namera da se uništi dedovina stanovnika ovog dela Srbije biti sprečena milom ili silom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Koaliciono pozorištance

Zoran Živković [21.09.2021.]


Anketa

Ko nosi najskuplju garderobu u SNS?

Rezultati

Video dana

Odlučio je da se p(r)ovuče posle osvajanja trke...