Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 07. 2021. 18:27 6

Kako Vučić glumi "dobročinitelja" kad je primoran i pod pritiskom

Aleksandar Vučić je juče, sve u jednom danu, povukao tri poteza koja da nisu mogla da ugroze njegov ionako poljuljani rejting u predizbornoj godini, ne bi ni u snu povukao. Radi se, naime, o odbijanju da potpiše Zakon o vodama, koji je prethodno usvojila Narodna skupština, zatim je konačno uplaćen obećani novac za lečenje malog Gavrila Đurđevića, a pred kraj dana stigla je i vest da je uhapšen Lazar Galić, osumnjičen da je usmrtio dečaka na pešačkom prelazu na Karaburmi, kojem je sudija odbio da odredi pritvor. Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće i bez jakog pritiska javnosti.

Čuda se ponekad i dese, kad se poklope određene okolnosti, kao što je slučaj u jučerašnjem danu kada je Aleksandar Vučić pod pritiskom javnosti povukao tri poteza, kako bi predupredio nesagledivu štetu koja je mogla da nastane po njegov rejting koji mu je svetinja. Tome, svakako, treba dodati i obelodanjivanje transkripta sa saslušanja Veljka Belivuka, koji je otkrio kakve sve usluge je pružao Vučiću i njegovim ljudima. Zbog velike histerije i nervoze koja je nastala tim povodom, Vučić je odlučio da popusti.

Zakon o vodama

Prema izmenama Zakona o vodama, koje je usvojila Skupština Srbije, vodno zemljište moći će da se daje u zakup neposrednom pogodbom „za plutajuće objekte koji su postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji Grada Beograda do dana stupanja na snagu tog zakona“.

Pri izradi ovih izmena nije omogućeno učešće javnosti, niti je ona na bilo koji način bila informisana o izradi ovog akta od suštinskog značaja za očuvanje voda kao javnog dobra i ključnog resursa za sve građane Srbije.

Zakonom bi se značajno promenio regulatorni okvir upravljanja vodama i vodnim zemljištem, te bi se dodatno otvario prostor za koruptivne aktivnosti i eliminisao princip transparentnosti i javnih nabavki u raspolaganju resursima koji predstavljaju najvažnije javno dobro - vodu.

Kako je Zakon izazvao opšte zgražavanje javnosti i brojne proteste ekoloških organizacija, Vučić je ocenio da mu to može naneti štetu i nakon devet dana od usvajanja Zakona, odbio je da ga potpiše, jer, kako je naveo, nije u skladu sa Ustavom.

Posle Vučićeve odluke, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odlučilo je da predloži Vladi Srbije povlačenje iz procedure predlog tog zakona, kao i da se o novom nacrtu zakona sprovede javna rasprava.

Uplaćen novac za lečenje Gavrila Đurđevića

Ministarstvo zdravlja Srbije, 24. maja, obećalo je nakon "intervencije" Aleksandra Vučića, da će uplatiti neophodna sredstva za lečenje malog Gavrila Đurđevića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Ipak, Gavrilova porodica je tek juče dobila uplatu od 370.000 evra, nakon što se Gavrilova majka Nevena obratila javnosti.

- Mi nikada novac od ministarstva nismo dobili, smatramo da je bitno da se to zna - rekla je Nevena u svom obraćanju medijima.

Kako je istakla, Gavrilo i njegova porodica otputovali su u Mađarsku novcem prikupljenim preko fondacije, a za dodatne troškove su imali zahvaljujući donaciji kompanije Mozzart, dok je Ministarstvo prestalo da odgovara na njene pozive i poruke pre dve nedelje.

- Prvo je bio problem što nisu dobili račun od bolnice. Kada je to urađeno, iz nekih birokratskih razloga, predračun nije valjao - rekla je Nevena Đurđević i dodala da je bila u kontaktu sa nekoliko ljudi iz ministarstva, koje ne zna po imenu i prezimenu, jer joj se uvek javljao neko drugi.

 Procenio je Vučić da je srpska javnost osetljiva na decu, te da ne bi nastala velika nepopravljiva šteta po njegov rejtig ako bi se ispostavilo da je po ko zna koji put slagao i pogazio obećanje.

Zahvaljujući pritisku javnosti juče je, posle dva meseca, legla i obećana uplata Ministarstva zdravlja.

Hapšenje Lazara Galića

Lazar Galić koji je na pešačkom prelazu na Karaburmi kolima udario dvojicu dečaka (9 i 4 godine) i potom pobegao s mesta nesreće, na opštu osudu i nevericu javnosti, pušten je na slobodu, uz zabranu napuštanja mesta prebivališta. 

Kako se kasnije saznalo, stariji povređeni dečak je podlegao povredama, a beogradsko naselje Karaburma danima je bilo blokirano u znak protesta zbog sramne odluke suda.

Građani su se okupljali u Ulici Marijane Gregoran, na mestu nesreće gde su donosili cveće i palili sveće.

Oni su naveli da je na istom pešačkom prelazu pre par godina takođe stradalo jedno dete. 

Jedna od učesnica protesta Danijela Stanković je u izjavi za medije poručila da se građani neće skloniti sa ulica jer je to „jedini način da se čuje šta se zaista desilo“.

- Nećemo odustati od toga i dozvoliti da neko ko ubije dete može da se brani sa slobode. Mora da postoji pravda i da svako snosi odgovornost za tako nešto - rekla je ona.

Ako se ičega ozbiljno plaši Aleksandar Vučić to su protesti, a ovi su pretili da postanu svakodnevni. Zato je brže-bolje juče stigla vest da je Prvi osnovni sud u Beogradu preinačio rešenje sudije za prethodni postupak i odredio pritvor do 30 dana za Lazara Galića, koji je i ranije osuđivan za istovetna krivična dela.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati