Život

[ Izvor: N1 ]

23. 07. 2021. 20:34 6

Novac za malog Gavrila nakon pritiska javnosti

Zahvaljujući uplatama ljudi, mali Gavrilo Đurđević, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, je dobio priliku da se leči u inostranstvu. A zahvaljujući pritisku javnosti danas je, posle dva meseca, legla i obećana uplata Ministarstva zdravlja. Gavrilova porodica za N1 kaže da ih nadležni nisu kontaktirali i da su razočarani što novac nije uplaćen kada je bilo obećano.

Političari u Srbiji se s vremena na vreme sete dece - ali najčešće pred izbore.

- Da garantujemo budućnost koju želimo za našu decu - "Aleksandar Vučić za našu decu“.

A kad je „našoj deci“ za lečenje u inostranstvu potrebna pomoć države, novac najšešće sakupljaju građani putem SMS poruka. Tako je bilo i u slučaju malog Gavrila Đurđevića, koji je zbog bolesti morao da pokuca na vrata bolnice u Budimpešti. Iako su mu priliku za lečenje donacijama omogućili humani ljudi, obećanje da će novčano pomoći stiglo je 24. maja i sa adrese Ministarstva zdravlja. Nadležni su tada obavestili javnost da će za lečenje Gavrila biti uplaćeno neophodnih 370.000 evra.

- Mi novac nismo dobili, nama i bolnici se iz Ministarstva zdravlja ne javljaju već dve nedelje, mi smo i iznenađeni i razočarani, taj novac koji bi država uplatila ne bi koristio samo Gavrilo, već bi mogla da koristi Lana koja je ovde na lečenju i Oliver koji će ovde da se vraća na lečenje i Boško koji će nam se nadamo se pridružiti uskoro - rekla je Gavrilova majka Nevena Đurđević.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da je na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića novac obezbeđen, još kada je bio obećan, ali da od tada „stoji i čeka.“

- Država Srbija ne može da prebacuje budžetska sredstva na račune koji su rukom ispisani, ili na privatne račune lekara. A u ovom slučaju reč je o tome. Takođe, nismo u mogućnosti da novcem građana Srbije plaćamo one zdravstvene usluge koje se, istog kvaliteta ili čak i bolje, mogu dobiti u Srbiji, u našim zdravstvenim ustanovama. A naročito nismo u mogućnosti da plaćamo edukacije u inostranstvu i smeštaj u skupim hotelima roditeljima tokom tih edukacija - navelo je ministarstvo.

A račun na koji je ministarstvo trebalo da uplati novac, a u koji je N1 imao uvid, nije ni privatni, ni ručno ispisan, već bolnički. Mama malog Gavrila poručuje i da se zbog navoda nadležnih institucija u Srbiji oseća poniženo.

- Mene je kontaktirala i bolnica ovde gde su baš prilično ljuti, niko ovde nije došao da bude u luksuznim hotelima mi smo došli ovde da lečimo dete, sramota, ne znam zbog čega su tako nešto rekli, ko im je to tražio, hoćete da vam snimim u kakvom smo stanu, gde nam je stan, udaljeni smo od bolnice - kaže Nevena Đurđević.

Novinarka Ana Lalić kaže da država neuplaćivanjem novca za lečenje dece šalje sramnu poruku. Poručuje i da aktuelna vlast državnim novcem barata isključivo prema prioritetima.

- Država Srbija ulaže isključivo tamo gde su sigurni da će im se to vratiti na izborima - zato se ima novca za Telekom, Premijer ligu, za fontane, spomenike, za donacije SPC, ali se nema za bolesnu decu, ne zato što nema novca u budžetu, nego zato što se bolesna deca ne ubrajaju u glasačko telo - smatra Ana Lalić.

Slučaj malog Gavrila dobio je epilog, ali tek nakon pritiska javnosti. Ono što je bilo nemoguće dva meseca, danas je rešeno za nekoliko sati. Iz fondacije Budi human su saopštili da je na račun Gavrila Đurđevića legla uplata Ministarstva zdravlja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati