Društvo i ekonomija

Direktno.rs

07. 07. 2021. 10:48 14

MOŽE IM SE! "Jura" odbija da vrati na posao sindikalca uprkos NAREDBI DRŽAVE

Iako je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Inspektorat rada donelo rešenje kojim se fabrika "Jura" u Leskovcu obavezuje da velikog borca za prava radnika u Leskovcu Predraga Stojanovića vrati na posao, u ovoj fabrici su odbili da to učine.

Predrag se pojavio jutros na vrata fabrike sa rešenjem u rukama, a dočekalo ga je obezbeđenje. Kako kaže, niko ni iz pravne službe nije želeo da razgovara sa njim. Usmeno mu je preneto da je “nepoželjan” u krugu fabrike.

- Trebalo bi valjda da država bude jača od jedne strane kompanije. Ako dozvole da jedna strana kompanija daje primer ostalim stranim kompanijama da treba ovako da se ponašaju prema sindikalistima, onda smo dotakli dno - prokomentarisao je stojanović pred nekolicinom novinara i otišao kući.

Stojanović kaže da je jutros naišao na „tihu“ podršku radnika koje je sreo na kapiji, te da su se skoro svi radovali kada su ga videli na ulazu.

- Počeli su ljudi, nakon svih onih pretnji, i da se vraćaju u sindikat, da pišu nove pristupnice, ali očigledno to nekome u upravi mnogo smeta - dodaje.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković kaže da je odbijanje “Jure” da vrati Stojanovića na posao presedan sa kojim se prvi put susreće u karijeri.

- To znači da Jura ne poštuje Ustav Republike Srbije, da ne poštuje zakone ove države i da ih krši. Mi ćemo se obratiti i predsdniku Republike srbije i premijerki i svim svetskim sindikalnim organizacijama, koje su već burnono reagovale što je stojanoviću uopšte uručen otkaz - kaže Marković.

U sindikatu podsećaju da je Stojanvić dobio otkaz samo zato što je u ime zaposlenih u medijima iznosio istine o otkazima u toj kompaniji i pritiscima sa kojima su se radnici suočavali.

- Svi znaju od gradskih do republičkih čelnika kakva je situacija i kako se krše radnička prava koja su generacijski krvavo sticana - ističe Zoran Marković predsednik SSMS-a.

U sindikatu kažu da je glavni alat koji “Jura “u Leskovcu koristi kako bi sprečila sindikalno organizovanje pokretanje takozvanog Saveta zaposlenih „Južna Koreja za Južnu Srbiju“. Sudeći po navodima sindikata ovo udruženje je donelo odluku prema kojoj oni radnici koji se učlane u sindikat gube pravo na pomoć koju kompanija isplaćuje preko udruženja za rođenje dece, solidarnu pomoć i slično.

Sredinom maja meseca i unije svetskih i evropskih sindikalaca tražili su od minsitarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević da se prestane sa diskriminacijom radnika u leskovačkoj Juri i da se Peđa smesta vrati na posao.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Inspektorat rada je 25.juna ove godine donelo rešenje kojim se fabrika “Jura” u Leskovcu obavezuje da velikog borca za prava radnika u Leskovcu Predraga Stojanovića vrati na posao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati