Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 07. 2021. 10:13 18

"Budući srednjoškolci ostvarili katastrofalne rezultate"

Rezultati probe male mature potresli su obrazovni sistem kao zemljotres od 7,8 stepeni Rihterove skale. Očigledno je korona i prelazak na novi sistem rada kreni stani, onlajn nastavu i drugo ostavila traga jer su budući srednjoškolci, kako pokazuje analiza, ostvarili katastrofalne rezultate na testu iz matematike, srpskog i kombinovanom testu. Ovakvi rezultati su bruka i sramota za čitav obrazovni sistem.


Saopštenje prenosimo u celosti:

Učenici su na testu iz matematike u proseku osvojili 6,20 bodova, iz srpskog jezika 7,40, a na kombinovanom testu 8,60 poena. Ovi rezultati su za par poena niži u odnosu na prošlu godinu, pokazuju analize. Ne leži vraže, svoju nemoć u obrazovnom sistemu Ministarstvo i druge strukture u obrazovanju su nadomestili tako što su se dosetili da ovogodišnji testovi male mature budu na zaokruživanje i da u samom pitanju već bude sadržan i odgovor.

Šta se postiže ovim podilaženjem? Da li se povećava broj poena za upis, da li se učenicima daje lažno pokriće za znanje, odnosno neznanje i čini im se medveđa usluga kako za dalji tok obrazovanja, tako i za rad i život uopšte. Da li su Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja i druge strukture u obrazovanju svesne posledica i da li je udvaranje i dodvoravanje učenicima i roditeljima ima ikakvog smisla.

Molimo vas i apelujemo da to više ne činite i da ne upropašćavate buduće mlade generacije i navikavate
ih da bez rada i radnih navika dobijaju poklonjeno, a osakaćeno znanje.

Prema konačnim rezultatima male mature, od mogućih 20 bodova, prosečan broj bodova koji su učenici ostvarili na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika je 13,3 (prošle godine srpski jezik 11,2), na testu iz matematike je 12,4 (prošle godine 11,0), dok je ostvareni prosečan broj bodova na kombinovanom testu 14,7 (prošle godine 14,2).

Ovo pokazuje da su mali maturanti tačno odgovorili na više od 60 odsto pitanja. Testovi su bili veoma laki. Zadovoljena je forma i to je bio očigledno cilj ovog testiranja na kraju školske godine. Forum SSŠ je predlagao ukidanje male mature ove godine jer nam nije bilo važno da se samo zadovolji forma. Svuda u Evropi se uči da bi se znalo, samo kod nas se radi za bodove. Decu i nastavnike niko nije pitao ništa.

Očigledno je Ministarstvu i ostalim strukturama bilo najvažnije da se zadovolje neki zacrtani planovi, pa makar i na štetu obrazovanja i znanja ili se išlo linijom manjeg otpora i ovako je bilo najlakše - kaže se u saopštenju Foruma srednjih stručnih škola koje je potpisao predsednik Foruma Milorad Antić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati