Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

29. 06. 2021. 13:32 1

"Otišla je jedna od najboljih": Kolege o Gordani Suši

Komemorativni skup povodom smrti novinarke Gordane Suše održan je u Dorćol placu u Beogradu, a predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da je 22. jun bio tužan dan za NUNS, novinare u Srbiji i regionu "jer je otišla jedna od najboljih".

Željko Bodrožić je istakao da je Suša bila novinarka koja je pomerala granice slobode, borila se protiv propagande i dospela na crnu listu Miloševićeve vlasti. Kako je rekao, Suša se borila za istinu i pravdu i u amanet novinarima ostavila da se ne povlače i ne ćute pred tiranima i kriminalcima.

Bodrožić je pročitao i šta je Suša napisala o novinarstvu u serijalu Dosije.

"Novinar koji poštuje etički kodeks po definiciji je buntovan i dužan je da se uzdržava pritisaka da te principe prekrši... Novinar je pod najvećim pritiscima i ako jednom popusti uvek će popuštati" - rekao je on.

Novinar Jugoslav Ćosić je naglasio da je Suša bila u službi istine.

- Gordana Suša je bila paradigma istrajnog i upornog novinara koji ne odustaje bez obzira na cenu - poručio je Ćosić.

Istakao da je Suša uvek bila na najizloženijem mestu bitke, nije se štedela, bez kompromisa i ustupaka, bez povijanja, kao i da je zbog uverenja plaćala visoku cenu, ali i njena porodica.

- Beskompromisno je štitila novinare, njihov kredibilitet i standard. Bila je borac za ljudska prava. To je istina o Goci Suši. To je istina Goce Suše - naglasio je Ćosić.

Dodao je da je čestitost bila njena najlepša osobina i da ništa iz te njene ljudskosti nije moglo da je pomeri.

Lazar Lalić rekao je da ga na Sušu seća hrabrost, novinarska profesionalnost i borba koju su započeli ranih 1990-ih.

-Borila se za istinu, a cenu je plaćala ma koliko koštalo - poručio je Lalić i dodao da je Suša bila veliki profesionalac, ali da će je se on sećati po prijateljstvu.

Branka Prpa rekla je da je prema Albertu Kamiju pobunjeni čovek onaj koji kaže "ne" i da je Suša bila takva.

- Njeno "ne" bilo je rečeno Slobodanu Miloševiću, konsenzusu o ratu, medijskoj mašineriji koja je taj projekat servisirala - kazala je Branka Prpa i ukazala da je Gordana Suša u sveopštoj demonizaciji vrednosti zadržala ne samo svoj etički kod, već i svoju istoriju.

- U praksi revolucionarnost Gordane Suše vidimo njenu borbu za nezavisno srpsko novinarstvo - rekla je Prpa.

Novinar Velimir Ilić rekao je da je 22. juna počela praznina u srpskom i jugoslovenskom novinarstvu koju je teško nadoknaditi.

- Odlaskom Suše kalup je razbijen i mislim da zadugo niko neće moći da stane na njeno mesto - poručio je Ilić i istakao da je Gordana Suša svoju ljubav i prijateljstvo delila do svog poslednjeg dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati