Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

21. 06. 2021. 07:10 7

Istraga o prvoj eksploziji u Slobodi traje, a desila se jača - ko je odgovoran?

Istraga o eksploziji u čačanskoj "Slobodi", koja se dogodila pre 15 dana, još nije završena, potvrdio je za N1 gradonačelnik Čačka. Rad se nastavio kao da je sve u redu, međutim, nova eksplozija noćas bila je jača, a zaposleni su već pozvani da sutra nastave sa poslom.

Dim i vatra iz fabričkih hala. Tako je izgledalo jutro posle eksplozije, koja se dogodila pre samo 15 dana u čačanskoj Slobodi. Šteta napravljena u toj eksploziji procenjena je na oko dva miliona evra, saopštio je tog dana predsednik Srbije.

- To su stvari koje se događaju, važno je i da mere zaštite na radu, ali i mere obezbeđenja u buduće budu na neuporedivo višem nivou da bismo osigurali i obezbedili sigurnost zaposlenima u „Slobodi“ i njihovim magacinima, tako i stanovništvu koje živi u okolini tih objekata - rekao je Aleksandar Vučić početkom juna.

Sloboda je nastavila rad, radnici su i tada javljali da su u strahu i strah je, videli smo, noćas bio opravdan, a građani su ponovo evakuisani. U svojim drvorištima pronalazili su i gelere i granate od više desetina kilograma.

Nova ekspolzija dogodila se tokom noći, kada su temperature niže i kada u pogonima ima manje zaposlenih.

- Istorija pokazuje da ponovljene eksplozije uglavnom imaju veze jedna sa drugom i ovakve eksplozije su verovatno uzrokovane ljudskim faktorom ili je u pitanju neodgovarajući rad sa eksplozivnim sredstvima ili je u pitanju neodgovarajuće skladištenje - smatra Dušan Veljković s Hemijskog fakulteta.

Danas predsednik nije saopštio kolika je nova šteta u fabrici Sloboda, ali je izneo sumnjive detalje iz prvog izveštaja u koji je imao uvid.

- Zanimljivo je da se eksplozija dogodila u prostoru gde nije bilo struje, tako da ćemo ispitati detaljno sve razloge mogućeg požara i eksplozije i postavićemo pitanje ne samo subjektivne, već i objektivne odgovornosti - rekao je Vučić.

Ministar odbrane saopštava da je noćas posetio fabriku i zahvalio je vatrogascima, hitnoj pomoći i gradu Čačku na brzoj reakciji u pisanom saopštenju, piše N1.

- Ovako nešto ne sme više da se ponovi. Nedopustivo je da u ovako kratkom roku imamo dva incidenta. Očekujem da nadležni organi što pre utvrde šta je uzrok eksplozija, kako bi „Sloboda“ mogla da reaguje i preduzme sve neophodne mere da se ovo više ne bi dešavalo i, naravno, tražim da se utvrdi odgovornost za ove nemile događaje - poručio je Nebojša Stefanović.

Građani koji su prošle noći bili evakuisani, trebalo je tokom popodneva i večeri da se polako vrate u svoje domove.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati