Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

15. 06. 2021. 05:46 3

Izbori u SANU: Uporište u kompetentnosti ili…

Predloženi su kandidati za članstvo u najstarijoj nacionalnoj ustanovi. Da li su, ipak, samostalnost i pravo članova SANU da buduće članove biraju sami, bez ikakvog upliva sa strane, bili presudni. Važna novina u radu SANU bez sumnje je preimenovanje Odeljenja likovnih i muzičkih umetnosti u Odeljenje umetnosti, čime je proširen spektar umetnosti, delatnosti, čiji predstavnici mogu da konkurišu za članstvo u najstarijoj nacionalnoj ustanovi. U kulturnoj javnosti, pre svega, vladalo je veliko interesovanje kad je reč o predloženim kandidatima.


I sada, kada se znaju rezultati, čini se da je na ovom odeljenju zabeležen najveći uspeh, ako se tako može nazvati činjenica da je izglasano čak osam kandidata koji idu dalje. Tako će se na Izbornoj skupštini SANU, koja je zakazana za 4. decembar, naći imena njih osmoro: vajar Mrđan Bajić, pozorišni reditelj Dejan Mijač, kostimograf Miodrag Tabački, filmski reditelj Slobodan Šijan, slikar Branimir Кaranović, kompozitorka Aleksandra Vrebalov i arhitekta Borislav Stojkov.

(Treba znati da se kandidati za izbor u SANU biraju po dva kriterijuma. Jedni idu dalje sa dvotrećinskom većinom i time imaju podršku odeljenja koje ih je izabralo, a drugi idu sa natpolovičnom većinom i iza njih ne stoji odeljenje koje ih je izglasalo.)

Ako se o delima pomenutih kandidata dovoljno zna i ako iza mnogih od njih stoje i međunarodni ugled i priznanja, teško je razumeti kriterijume po kojima je ovo odeljenje dvotrećinskom većinom predložilo za izbor u SANU arhitektu Petra Mitkovića, dekana Građevinskog fakulteta u Nišu. Mitković je na tom mestu od 2012. godine, biran je na svake tri godine i sada je u četvrtom mandatu. Njamu je, 2017. godine, rešenjem Agencije za borbu protiv korupcije, izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu.

Obrazloženje na pet kucanih stranica nosi datum 19. 10. 2017. godine i objavljeno je u Službenom glasniku Srbije. Agencija je tražila smenu Petra Mitkovića zbog zloupotrebe položaja, jer je kao dekan zaposlio ćerku prodekana, te sina člana Saveta fakulteta kao asistenta, dok je u isto vreme prodekan Fakulteta potpisao ugovor o radu sa Mitkovićevim sinom. O ovome se pisalo i 2019, ali je Mitković 2021. ponovo izabran za dekana. A niko nije demantovao nalaze Agencije.

U ovom glasanju na Odeljenju umetnosti nisu prošli kompozitori Ivana Stefanović, Zoran Erić, Srđan Hofman, Milan Mihajlović... kao ni filmski i pozorišni reditelj Goran Marković.

Od ukupno osam odeljenja u SANU, najmanji broj akademika imaju Odeljenje društvenih nauka (7) i Odeljenje tehničkih nauka (12), kao i Odeljenje umetnosti (12). Najstarije je Odeljenje istorijskih nauka koje broji 14 članova. Najviše ih je na Odeljenju medicinskih nauka - 23. Pre godinu dana, u SANU je broj onih koji su mlađi od 65 godina bio gotovo identičan broju onih koji su stariji od 85 godina. Кad je reč o Odeljenju društvenih nauka, vizu za izbor dobilo je pet kandidata: sociolog Dragoljub Đorđević iz Niša, etnolog Bojan Jovanović, filozof Ilija Marić, demograf Mirjana Rašović i psiholog iz Novog Sada Snežana Smederevac.

Zbog ranije poznatih sukoba pojedinih akademika - Danilo Basta, Časlav Ocić, Кosta Čavoški - postojala je realna opasnost da se ne donese odluka o predlogu novih kandidata, pa je petoro (od sedam) članova ovog odeljenja održalo sastanak bez dvojice spornih zaraćenih članova SANU, i odlučili su.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Tehnika ili snaga?

Zoran Živković [04.08.2021.]


Video dana

Prevelik zalogaj

Anketa

Čega se Aleksandar Vučić najviše plaši?

Rezultati