Društvo i ekonomija

[ Izvor: Insajder ]

07. 06. 2021. 18:33 24

KAKO? Dolovac: Pokazala sam da i dalje mogu da vodim Tužilaštvo!

Dosadašnji Republički javni tužilac Zagorka Dolovac, koja se za tu funkciju ponovo kandidovala, danas je predstavila program za budući rad i unapređenje tužilaštva. Uprkos tome što u svom nazivu svako tužilaštvo sadrži i reč javno, Zagorka Dolovac je to učinila skriveno od očiju javnosti - pred petočlanom komisijom.

Iako je sve ovo u skladu sa procedurom, sporno je što je javnost za današnje predstavljanje budućeg rada jako važne institucije kao što je tužilaštvo, mogla da sazna gotovo samo slučajno putem saopštenja na sajtu Državnog veća tužilaca. Zašto nije ranije najavljeno ovo predstavljanje kako bi zainteresovani mogli da prisustvuju, jedno je od pitanja na koje za sada nismo dobili odgovor u Državnom veću tužilaca, piše Insajder.

Da će se predstavljanje programa danas održati, šira javnost saznala je od Udruženja tužilaca Srbije.

Predsednica Udruženja tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić za Insajder kaže da Udruženje, a ni šira javnost, nije bilo upoznata da je za danas planirano predstavljanje programa kandidata za Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

- Iako je predstavljanje programa pred Komisijom u skladu sa procedurom, smatramo da bi bilo dobro za društvo da je to učinjeno javno. Zainteresovanost i kritički odnos, stručne i opšte javnosti u odnosu na rad tužilaštva je veliki, pa samim tim društvo ima pravo da zna kakvi su planovi za budući rad tužilaštva i unapređenje tog rada - ističe Komlen Nikolić za Insajder.

Ona podseća na nedavni slučaj kada je nova predsednica najviše sudske instance - Vrhovnog kasacionog suda predstavila svoj program javno.

- Javno predstavljanje programa tražila je stručna javnost, pa je to i učinjeno. Stručna javnost, pa i Udruženje javnih tužilaca, u ovom slučaju nisu stigli da to zatraže jer je odluka o danas zakazanom predstavljanju programa objavljena na sajtu Državnog veća tužilaca za vikend - dodaje Komlen Nikolić.

Podseća i da se danas u Skupštini održava sednica o predlogu Vlade za promenu Ustava u delu pravosuđa.

- Danas je pažnja javnosti usmerena na skupštinsku raspravu o predlogu Vlade RS za promenu Ustava, tako da današnje predstavljanje programa kandidata za Republičkog javnog tužioca, daleko od očiju javnosti nije dobra poruka i ne ukazuje na promenu odnosa kad je u pitanju transparentnost rada tužilaštva - ističe Komlen Nikolić.

Dolovac u programu: Nadam se da ću biti u mogućnosti da nadogradim prethodno ostvareno

U međuvremenu, na sajtu Državnog veća tužilaca objavljen je program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva za period od 2022. do 2028. godine kandidata Zagorke Dolovac.

U tekstu na 70 strana navodi se između ostalog da kandidat Dolovac "veruje da je svojom saradnjom sa drugim državnim organima i koordinacijom u sprovođenju i zaštiti javnog interesa, demonstrirala kapacitet i sposobnost da uspešno rukovodi Republičkim javnim tužilaštvom i javnim tužilaštvom Republike Srbije".

- Nadam se da ću na taj način imati biti u mogućnosti da nadogradim prethodno ostvareno i još više doprinesem vladavini prava i efikasnom radu pravosuđa, odnosno stvaranju bezbednije društva za naše građane, kao i daljem napretku naše države u pristupanju Evropskoj uniji - dodaje se u zaključku Plana Zagorke Dolovac koji je objavljen na zvaničnom sajtu DVT-a.

Novinari Insajdera pokušali su od vršioca dužnosti sekretara DVT-a Aleksandra Maleševića da dobiju odgovore na pitanja zbog čega predstavljanje kandidata nije ranije najavljeno kako bi zainteresovani imali vremena da se prijave i da prisustvuju, kada su i kako izrabani članovi komisije, ali je on rekao da nema odgovor na to pitanje, da je na sastanku i da pitanja budu poslata mejlom.

Kako se navodi na ovom portalu, pitanja su poslata uz molbu da što pre dostavi odgovore. Ujedno je traženo i da Insajderu dostavi biografije članova Komisije.

Pred kim Zagorka Dolovac predstavlja program

Iz saopštenja Državnog veća tužilaca saznaje se i sastav Komisije pred kojom je Zagorka Dolovac predstavila program.

U pitanju je član Državnog veća tužilaca i tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković, bivši Republički javni tužilac Slobodan Radovanović i bivši specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radosavljević. Sva trojica su ujedno i zamenici Zagorke Dolovac. Članovi Komisije su još dvojica profesora, koji se do sada nisu isticali u javnosti.

U pitanju su profesor doktor Radovan Vukadinović i profesor doktor Miodrag Rašković.

Proces izbora kontroliše DVT na čijem je čelu Dolovac

Proces izbora Republičkog javnog tužioca, prema zakonu, kontroliše Državno veće tužilaca na čijem čelu se upravo nalazi sadašnji Republički tužilac i kandidat - Zagorka Dolovac.

Prema Pravilniku Državnog veća tužilaca, sastav Komisije za ocenu stručnosti obrazuje Državno veće tužilaca na čijem čelu se upravo nalazi Zagorka Dolovac.

Članovi se biraju glasovima većine članova DVT-a. Komisiju, kako se navodi u Pravilniku, čini pet članova, od kojih su tri nosioci javnotužilačke funkcije i dva stručna lica.

Zagorka Dolovac od 2010. na čelu RJT-a

Do kraja godine Srbija bi trebalo da dobije novog Republičkog javnog tužioca, jer mandat Zagorki Dolovac tada ističe. Podsetimo, u prošli petak, 28. maja, u ponoć je istekao rok za podnošenje prijave na konkurs za mesto Republičkog javnog tužioca. U petak, skoro sedam dana od zatvaranja oglasa, Državno veće tužilaca u saopštenju je navelo da se na konkurs javilo još dvoje kandidata, a da je još jedan "na sopstveni zahtev" odustao od kandidature.

Zagorku Dolovac birala je prvo 2010. vladajuća većina koju je predvodila Demokratska stranka, a tada je kao jedan od lidera opozicije Aleksandar Vučić tvrdio da je ona "žuti" kadar pa čak i funkcioner DS-a. A onda ju je 2015. predložila tada vladajuća većina predvođena SNS-om, ali je za nju glasala i opozicija u kojoj je bila DS.

Za javnost, u čije ime bi kao Republički javni tužilac trebalo da radi, ona je ostala gotovo nepoznata, zbog činjenice da je izbegavala komunikaciju sa medijima, pa samim tim i sa javnošću.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati