Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

03. 06. 2021. 13:15 2

Čovek koga je vlast progonila izabran za dekana

Profesor Filozofskog fakulteta Danijel Sinani izabran je za novog dekana na sednici Saveta. Sinani je često kritikovao poteze aktuelne vlasti, koja ga je neretko i progonila, a bio je i meta šovinističkog progona u prorežimskim medijima. Na sednici Saveta koja je počela u 12 sati, a završena nakon nešto više od pola sata, jednoglasno je doneta odluka da Sinani bude izabran za dekana. Za Sinanija je glasalo ukupno 18 članova, a jedan nije došao na sednicu.


Sinani je bio jedini kandidat za dekana, a za predlog da on bude jedini kandidat glasalo je 227 profesora na sednici Nastavno-naučnog veća. Izlaznost je bila čitavih 84 odsto. Dr Danijel Sinani rođen je 1973. godine. Osnovne, magistarske i doktorske studije završio je na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Predaje kao redovni profesor na predmetima Narodna religija Srba i Nacionalna etnologija – religija (diplomske studije), Metodologija etnologije i antropologije, Antropologija savremenosti, Urbane i rodne studije (master studije) i Antropologija natprirodnog i nove religije (doktorske studije). Predsednik je Etnološkog i antropološkog društva Srbije. Na mesto dekana došao je sa mesta prodekana za finansije.

Urednik TV Hepi Milomir Marić u svojoj emisiji je 2019. prozvao Sinanija da je sa takvim prezimenom "sumnjiv", sugerišući da je albanskog porekla, te da nema moralni kredibilitet da nastupa u javnosti.

Sam Marić ogradio se od govora, te rekao da ga ne zanimaju ovakve insinuacije "urbanih Beograđana". Iza svega ovoga zapravo se krije podrška koju je Sinani dao studentima tokog protesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije, kao i podržavanje rektorke Ivanke Popović.

Izbor Sinanija, bez obzira što je bio jedini kandidat, predstavlja iznenađenje za javnost, budući da je novi dekan često davao kritičke izjave. Samim tim, njegova nova funkcija imaće dodatnu težinu budući da možemo očekivati da će kritike sada biti još jače, ali sa mesta dekana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati