Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vuk Z. Cvijić/NIN ]

04. 06. 2021. 18:30 4

DRŽAVA I HULIGANI Vučićeva istorija sa nasilnicima

Ne postoji istinska namera režima da raskine veze s huliganima, upravo suprotno, oni ih i dalje koriste. Štaviše, nigde u svetu nema takvog primera povezanosti organizovanog kriminala sa vlastima.

Nema istraga o povezanosti grupe Veljka Belivuka - Velje Nevolje sa pojedincima iz institucija ni posle skoro četiri meseca od hapšenja, kao ni protiv drugih huliganskih grupa, kako su predstavnici vlasti najavljivali. Umesto dubinske istrage i suštinskog obračuna sa huliganskim grupama, javnosti je ponuđena predstava - slučaj Nebojše Stefanovića, za koga važi samo partijski sud, kao i opskurna kampanja sa fotografijama osakaćenih tela i detaljnim pričama šta su pripadnici Belivukove grupe radili žrtvama.

Javnost je videla novo divljanje huligana ispred Beton hale, kao i oštre reči ministra policije Aleksandra Vulina koje nije pratila ista takva akcija. I pored više od 100 uhapšenih, tek je desetak krivičnih prijava podneto, i to sa neizvesnim ishodom. Da vlast i dalje povlađuje organizovanim navijačima videlo se i po tome što im je dozvoljeno i okupljanje u hali Pionir na finalnoj utakmici ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti.

Poznavaoci i stručnjaci koji su govorili za NIN navode da nema ni namere vlasti da se suštinski raskine sa huliganima, već se oni i dalje koriste.

Advokat Božo Prelević, član Skupštine slobodne Srbije i nekadašnji koministar policije, kaže da su sadašnji vlastodršci napravili pakt sa huliganima i pre nego što su došli ponovo na vlast 2012, i objašnjava:

- Te veze bile su vidljive pre 2012, kod paljena džamija i ambasada, kod Parade ponosa i organizovanja protesta za haške optuženike. Koristili su huligane za "ljuljanje" tadašnje vlasti. Tvrdili su kako tada vladajuća Demokratska stranka ne ume da se izbori sa huliganima, a prvi potez kada su došli na vlast bilo im je pridobijanje navijača kroz amnestiju Dragana Džajića. Sve vreme imamo prećutnu aboliciju Zvezdana Terzića. Kada se vidi šta sam Aleksandar Vučić govori o svojim navijačkim danima, jasno je da pripada grupi navijača koja na stadion ne odlazi sa familijom nego sa nasilnicima.

Prelević napominje kako je sadašnja vlast uvela poslove sa navijačima, kao i osvajanje tribina sa nameštanjima ko će biti voba navijača.

- Vidi se izričita želja da pilotiraju navijačima. Jasne su te veze preko Novaka Nedića. Mnogo toga je otkrio profesor Vladimir Vuletić (bivši član uprave FK Partizan). I on spominje Nedića i još neke političare, kao i neke sudije i policajce - navodi Prelević i dodaje da je bilo moguće da Janjičari nateraju igrače da nose majicu sa likom Aleksandra Stankovića - Saleta Mutavog, kome je za vreme ove vlasti odlagan odlazak u zatvor 13 puta, kao i da pre toga tuku saradnike tadašnjeg direktora FK Partizana Miloša Vazure, jer je iza njih sve vreme stajala vlast.

On kaže i da se vođama navijača Zvezde omogućava da otvore firme i dobijaju poslove bez tendera, kao i da se ništa nije desilo kada je na stadionu Crvene zvezde pronađena droga. Dodaje:

- Država se pravi blesava i ne vidi štarade huligani. Dozvoljen je reket. To je nekada ralila italijanska mafija, a u Srbiji to rade društveno odgovorni pojedinci - ljudi na funkcijama. To ce vidi i posle hapšenja Belivuka na primeru Beton hale.

Prelević tvrdi da ista pravila važe za huligane i članove SNS-a i dodaje:

- Kada bi tražili od predsednika odbora da sebe sami isključe, oni bi to uradili. To nije različito  od toga kada Belivuk snima ljude iz drugih grupa koji moraju da mu se povinuju i ponižavaju. Ista je matrica kroz koju je prošao i Nebojša Stefanović. Imaju istog vođu, svi moraju da pevaju jedno isto i neosuđivani su i zaštićeni od zakona sve dok vođa ne kaže drugačije. Pravila huligana postala su važeća za vladajuću stranku koja primenjuje i huligansku taktiku. Videli smo u julu na protestima kako vlast upotrebljava navijače kao i 2017. na inauguraciji.

Profesor kriminolog u penziji dr Dobrivoje Radovanović kaže za NIN da nigde u svetu nema takvog primera povezanosti organizovanog kriminala sa vlastima kao što ga ima u Srbiji.

- Huliganske grupe su samo jedan primer, ali nisu jedini. Očekivano je da organizovani kriminal pravi kopče u policiji, u sudovima i u parlamentu, ali u svetu su to pojedinci, a u Srbiji je to masovno. Ovde je organizovani kriminal prodro u političke stranke. Organizovane kriminalne grupe su deo stranačkog života i biznisa u Srbiji. Huliganske grupe sa vlastima dele pare od raznih poslova, rasturanje demonstracija kao jula 2020, ili obezbeđenje kao prilikom inauguracija - istakao je on. 

Profesor Radovanović napominje da je Belivukova grupa bila ekstremna po nasilju, ali da postoje i druge jake organizovane huliganske grupe oko Zvezde, koje su specifične po tome da im je omogućeno i izbegavanje tendera za privatne firme pod njihovom kontrolom. Napominje da postoje organizovane huliganske grupe oko fudbalskog kluba Rad i drugih klubova i napominje:

- Vlast pokazuje nameru da toleriše i dalje sve te huliganske grupe. Problem sa huliganskim grupama je kako da se razbije kopča između političkih stranaka, tačnije države i te vrste opganizovanog kriminala. Navijačke grupe nisu bez uticaja, naročito na mlade. Možda će to prestati kada UEFA izbaci srpske klubove. Toliko malo mora da se uradi da bi se sve to promenilo, ali vlast nema interesa.

Predsednik Sindikata fudbalera i član Svetskog udruženja profesionalnih fudbalera Mirko Poledica kaže da je manje bitno ko je vođa navijača od konstante velikog uticaja huliganskih grupa u srpskom sportu i društvu i da ne vidi nameru države da se to promeni.

- Za huligane važe drugačija pravila nego za nas obične ljude. Vidimo šta se desilo u hali Pionir, gde je dozvoljeno okupljanje. Zato ovo nije država, već neka banana država u kojoj pravila važe za jedne, ali ne i za povlašćene. Ako predsednik Srbije kaže da će da hapsi mafiju, a onda imate dešavanja 24. maja u Fudbalskom savezu Srbije, kada je sve rađeno mimo zakona, jasno je da nema namere iza njegovih reči. Ovde definitivno zakoni ne važe za članove družine, oni mogu sve, i isto je tako na tribinama - istakao je Poledica.

On navodi da je proveo više godina u mnogim drugim zemljama i da je video da problem sa huliganima može brzo i efikasno da se reši. Kao pozitivan primer koji može da bude blizak Srbiji navodi Poljsku, ali napominje da je u toj zemlji problem huligana rešen kada je to htela država sa institucijama.

Bivši pripadnik Uprave kriminalističke policije Srbije i sada član pokreta Oslobođenje, Milan Dumanović, smatra da sadašnji režim teško može opet da formira grupu kao Belivukovu koja bi sprečavala navijanje protiv Vučića, i dodaje:

- Navijačke grupe Partizana razdvojene su na više frakcija i teško da će da prihvate da rade to što je radila Belivukova grupa. Takođe, teško je i da neka od tih frakcija ima snage da preuzme tribinu. BIA i vojna služba imaju rok do početka sledeće sezone da onemoguće da bude skandirano protiv Vučića. Grupa oko Aleksandra Vidojevića Rošavog (sa kojim je više puta fotografisan sin predsednika Danilo Vučić) nema snagu to da uradi i njega drugi navijači ne prepoznaju kao vođu. Navijači Zvezde se sve više okreću protiv Vučića. Postoji kontrola, ali to nije čvrst stisak kao što je držala Belivukova grupa. Oni nisu tako ubijali. Radili su kriminal takozvanih belih okovratnika - njihove firme su dobijale poslove.

Dumanović ističe da očekuje da će predsednik Srbije i SNS-a imati velikih problema sa tribinama, i kaže:

- Od septembra je moguća pobuna pravih navijača protiv Vučića.

Sa druge strane, advokat Prelević navodi da će "vlast ići prema navijačima sa štapom i šargarepom" i da želi da ih apsolutno kontroliše.

- Zato Vučić bira predsednike klubova koji su njemu lično odani. Mi bismo čak i u situaciji u kojoj bi se ukinula liga imali navijače koji su paramilitarna grupa vladajuće stranke. Mislim da će država nametnuti novu dominantnu grupu kakvi su bili Janjičari - ističe Prelević.

I profesor Radovanović kaže:

- Vrlo verovatno je da će vlast obnoviti neku navijačku grupu, kada je Partizan u pitanju. Ukoliko ne preuzmu kontrolu, imaće skandiranje protiv sebe.

Sagovornici NIN-a, iako se ne slažu u predviđanjima šta će se dešavati u navijačkom svetu, slažu se da vlast ima nameru da i dalje koristi huligane.

Osim javnosti, i mnoge institucije su nemi posmatrači dešavanja na tribinama i svojevrsne simbioze vlasti i huligana. Oči neme javnosti sa iščekivanjem su posebno uprte tužilaštvo.

Tužilac Goran Ilić, zamenik republičkog tužioca i nekadašnji poverenik za samostalnost tužioca, kaže:

- Da bi se povećao kapacitet u borbi protiv svih vidova kriminala, pa i huligana, neophodno je da tužilaštvo bude nezavisno i da ima efektivnu kontrolu nad pojedinim policijskim jedinicama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati