Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

24. 05. 2021. 16:26 21

PROTEST Advokati blokirali saobraćaj u centru Beograda

"Ukoliko bi izmene bile usvojene, građanin koji nema novčana sredstva ne bi mogao da ima pristup sudu, s obzirom da je učestvovanje u sudskom postupku uslovljeno plaćanjem sudske takse, što je protivustavno", kaže advokat Lazar Tanasković, sa protesta advokata povodom izmene Zakona o parničnom postupku.

Više desetina advokata okupilo se oko 15 sati ispred prostorija Advokatske komore Srbije (AKS) u Dečanskoj ulici u Beogradu, vidno nezadovoljnih zbog najavljenih izmena Zakona o parničnom postupku (ZPP). Nacrt zakona o izmenama ZPP objavljen je nedavno radi javne rasprave, a advokati tvrde da je reč o grubom kršenju pravnog poretka i zahtevaju povlačenje pomenutog Nacrta, ali i formiranje nove radne grupe, koja bi se bavila pomenutim dopunama.

Advokati su blokirali saobraćaj u tom delu grada u znak upozorenja i traže da se povuče pomenuti Nacrt o izmenama ZPP.

Advokat Lazar Tanasković, jedan od prisutnih, kaže da se pomenutim izmenama grubo krše prava građana Srbije.

 

- Trenutno se nalazim ispred Advokatske komore u znak protesta zbog predloženih izmena Zakona o parničnom postupku. Naime, te izmene, koje je predložilo Ministarstvo pravde, obiluju nizom protivustavnih odredbi kojima se direktno krši pravo građana Srbije, odnosno njihova osnovna ljudska prava, kao što je pravo na  pravično suđenje i pristup sudu. Plastično rečeno, ukoliko bi izmene bile usvojene, građanin koji nema novčana sredstva ne bi mogao da ima pristup sudu, s obzirom da je učestvovanje u sudskom postupku uslovljeno plaćanjem sudske takse, što je protivustavno - kaže Tanasković i dodaje:

- Znači, građanin koji nema novčana sredstva ne bi mogao da tuži, da učestvuje u postupku. Što je još gore, građanin koji nema novčana sredstva, a koji bi bio tužen od strane drugog lica koji ima, ne bi mogao da učestvuje u postupku jer se plaća taksa na odgovor na tužbu. On ne bi mogao da ospori tužbeni zahtev, a posledica toga bi bilo donošenje presude na osnovu propuštanja, jer bi se to tretiralo kao da je taj tužbeni zahtev priznat - kaže on.

Ističe i da su advokati složni i traže poništavanje ovih izmena.

- Advokati su složni da je takav predlog protiustavan i zahtevaju od Ministarstva pravde da se povuče predlog, da se formira nova radna grupa i da se nakon izrade novog dozvoli javna rasprava od minimum godinu dana - kaže Tanasković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Dijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Da li je Svetislav Pešić dobro postupio što je precrtao Miloša Teodosića?

Rezultati

Video dana

Patkonaut