Društvo i ekonomija

R. Ć.

24. 05. 2021. 13:58 2

Napravljena mobilna verzija aplikacije za merenje kvaliteta vazduha

Aplikaciju xEco Vazduh koja meri zagađenost vazduha u realnom vremenu dostupna je sada i u mobilnoj verziji na Google Play. Aplikaciju je osmislio međunarodni ekspert za ekologiju Dejan Lekić koji je nedavno dao intervju za portal Direktno.rs.

- Osnove aplikacije xEco Vazduh sam osmislio još 2010. godine, naime, tada sam kao načelnik odeljenja u Agenciji za zaštitu životne sredine razvio prvu aplikaciju za prikaz kvaliteta vazduha u realnom vremenu na osnovu podataka iz mreže automatskih stanica koju je uspostavila Agencija. Ovu novu verziju sam razvio pod pokroviteljstvom novoosnovane Nacionalne ekološke asocijacije (NEA), kako bih dao stručni i profesionalni doprinos pravu građana Srbije da imaju stvarnu sliku o stanju kvaliteta vazduha a u skladu sa metodologijama Evropske agencije za životnu sredinu u kojoj sam predstavljao Srbiju poslednjih 13 godina - rekao je pre desetak dana za Direktno.rs Dejan Lekić, bivši načelnik u Agenciji za zaštitu životne sredine.

On je tada najavio da će uskoro biti dostupna i prava mobilna verzija njegove aplikacije. Mobilnu veziju aplikacije xEco Vazduh sada može skinuti na svoje telefon i uz pomoć nje pratiit hvalitet vazduha u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati