Društvo i ekonomija

[ Izvor: Cenzolovka.rs ]

11. 05. 2021. 18:55 0

NE ŽURI IM SE: RTS i RTV mesec dana bez UO!

Dok se čeka nova sednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), na kojoj se će po treći put odlučivati o izboru po šest novih članova upravnih odbora javnih servisa (članovima izabranim 2016. mandat je istekao u aprilu), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije (RTS) u zajedničkom saopštenju ističu da se odlaganjem izbora narušava integritet i funkcionisanje RTS-a i RTV-a.

Od raspisivanja konkursa prošlo je skoro osam meseci, a REM još nije imenovao nove članove upravnih odbora. Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a, ranije je rekla da će prolongiranje izbora članova upravnih odbora napraviti problem javnim servisima.

U Strukovnom sindikatu RTS-a kažu za Cenzolovku da je ovo prvi put od kada postoje upravni odbori da članovi kojima je istekao mandat nisu zamenjeni na vreme. Osim toga, RTS trenutno nema ni Programski savet, jer je članovima takođe - istekao mandat.

U tom sindikatu napominju da je stvoren presedan koji jasno stavlja do znanja da upravni odbor, iako predviđen Zakonom o javnim medijskim servisima kao obavezni organ sa izuzetno značajnim ovlašćenjima, u praksi i nije neophodan.

- Ako javni medijski servisi mogu mesec dana da funkcionišu bez Upravnog odbora, onda mogu i tri meseca, pa i godinu dana, što na kraju dovodi do toga da je izbor budućih članova upravnog odbora potpuno obesmišljen - smatraju u Strukovnom sindikatu RTS-a i dodaju da je REM imao i više nego dovoljno vremena da izabere članove upravnih odbora RTS-a i RTV-a i da ne dozvoli da do ove situacije dođe.

Slično misle i njihove kolege iz sindikata drugog javnog servisa. Darko Šper, poverenik Sindikata "Nezavisnost" u RTV-u, smatra da nepostojanje upravnog odbora dovodi u opasnost funkcionisanje programa jer sve strateške odluke donosi upravo to telo.

Radić: Očekivao sam da odluka o novim članovima bude doneta na vreme

RTV-u u narednom period predstoje tri važna konkursa - za izbor generalnog direktora, direktora programa, te glavnog i odgovornog urednika Prvog programa. Konkurs za generalnog direktora, čiji mandat traje pet godina, raspisan je 25. maja 2016. godine, a rešenje o izboru doneto je 6. jula te godine. Godinu dana kasnije objavljen je i konkurs za direktora programa, kojem mandat traje četiri godine, a u julu 2017. godine izabran je direktor programa.

Konkurs za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa, čiji mandat traje četiri godine, raspisan je u junu 2017. godine, a imenovan je 25. jula te godine. To znači da bi ovog maja i juna trebalo raspisati sve te konkurse, a ukoliko upravni odbor ne bude konstituisan, to neće biti moguće. Olakšavajuća okolnost je to što u Statutu RTV-a nije predviđeno u kom roku konkurs treba da bude raspisan, zbog čega Jova Radić, doskorašnji predsednik Upravnog odbora RTV-a, kojem je u aprilu istekao mandat, smatra da kašnjenja neće biti i "da ima vremena da se sve postigne".

U izjavi za Cenzolovku Radić kaže da je očekivao da će odluka o novim članovima Upravnog odbora biti doneta na vreme, pre isteka njegovog mandata i mandata njegovih kolega, ali da očekuje da će novi članovi biti imenovani na sednici Saveta REM-a, zakazanoj za 14. maj.

Radić, koji se i sam ponovo kandidovao, objašnjava da je Upravni odbor RTV-a neposredno pre isteka mandata za šest članova, održao sednicu na kojoj su donete odluke koje su bitne za funkcionisanje RTV-a, kao što su izmene u planu javnih nabavki, planu poslovanja i finansijskom planu.

Dodaje da bi ipak, ukoliko dođe do novog prolongiranja izbora članova UO, Radio-televizija Vojvodine mogla da "izdrži" vremensko pomeranje.

- Trenutno ne postoje urgentne stvari o kojima treba da se odlučuje. Kuća je finansijski stabilna, ima svoj plan proizvodnje i emitovanja programa, tu nema nikakvih problema. Njih bi bilo ako bi postojala potreba za nekom hitnom nabavkom ili promenom u planu javnih nabavki - to bi moralo da čeka odluku UO - objašnjava Radić.

Kako će ova pat pozicija uticati na RTS i da li postoje važne odluke na čekanju, a koje treba da aminuje Upravni odbor, portal Cenzolovka nije saznao, jer Vladimir Vuletić, dosadašnji predsednik Upravnog odbora RTS-a, kojem je mandat istekao, nije odgovorio na pitanja.

Kako prekršiti pravilnik i zakon?

Na prethodne dve aprilske sednice Saveta REM-a članovi upravnih odbora javnih servisa nisu izabrani jer nije postojao kvorum za odlučivanje. Savet REM-a je - zbog ostavke i smrtnog slučaja - ostao sa sedam umesto sa devet članova i oba puta su dva člana bila sprečena da prisustvuju sednicama zbog bolesti, tako da je na ovim sednicama bilo prisutno samo pet članova, dok je za odlučivanje o novim članovima UO javnih servisa potrebna dvotrećinska većina ukupnog broja.

Savet REM-a je dužan da nakon sprovedenog konkursa za izbor članova upravnih odbora javnih servisa, 15 dana posle objavljivanja liste kandidata dvotrećinskom većinom izabere članove upravnog odbora. O kandidatima se može glasati ukupno pet puta.

Konkurs je raspisan u septembru prošle godine, a lista kandidata je utvrđena 20. novembra. Dakle, Savet REM-a je već 6. decembra trebalo da odlučuje o kandidatima. Šta se čekalo i zašto je na dnevni red sednica Saveta ova vrlo važna tačka dnevnog reda stigla tek 15. aprila 2021. godine, za Cenzolovku je ranije objasnila Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a, ističući "da je namera Saveta REM-a bila da u zakonskom roku izabere nove članove upravnih odbora RTS-a i RTV-a, ali da to zbog bolesti članova Saveta nije bilo moguće". Kako je navela, bilo je i mnogo nagomilanog posla, ponovo zbog kovida 19.

Članovi Saveta REM-a treba da među 62 kandidata izaberu 12, šest za RTS i isto toliko za RTV. U trci za nove članove organa upravljanja u vojvođanskom javnom servisu je 16 kandidata, dok se na konkurs za članove UO RTS-a prijavilo njih 48.

Broj je smanjen za tri nakon što je Šćepan Praščević izabran za člana u decembru prošle godine, na upražnjeno mesto u odboru, dr Maja Radonić je povukla kandidaturu odmah nakon objavljivanja liste kandidata, dok je bivši predsednik Upravnog odbora Vladimir Vuletić u finišu trke takođe odustao od kandidature.

Nadležnosti UO javnih servisa

Prema Zakonu o javnim servisima, u delokrug rada njihovih upravnih odbora spada: usvajanje Statuta javnog medijskog servisa, strategije razvoja i programske koncepcije; usvajanje plana rada, finansijskog plana, plana nabavki i poslovanja; donošenje odluke o usklađivanju visine takse; imenovanje i razrešenje generalnog direktora javnog medijskog servisa, glavnih i odgovornih urednika i direktora programa; donošenje investicionih planova; kontrolisanje finansijskog poslovanja i imenovanje internog revizora, na predlog generalnog direktora; vršenje nadzora nad zakonitošću obavljanja delatnosti; razmatranje predloga i preporuka Programskog saveta; usvajanje izveštaja o radu i poslovanju javnog medijskog servisa i dostavljanje Narodnoj skupštini, Savetu Regulatora i obaveštavanje javnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati