Društvo i ekonomija

I. M.

03. 05. 2021. 18:30 4

Svetska premijera filma Borisa Malagurskog 7. maja u Podgorici

Svetska premijera dokumentarnog filma u režiji srpsko-kanadskog reditelja, Borisa Malagurskog, “Crna Gora: Podeljena zemlja” održaće se u petak, 7. maja u 19h u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

- Izuzetno mi je drago što će svetska premijera filma o istini o Crnoj Gori biti upravo u Crnoj Gori, jer je važno da građani te zemlje saznaju istorijske činjenice koje režim Mila Đukanovića decenijama skriva - navodi Malagurski u izjavi za Direktno i dodaje:

- Međutim, fabrikovanje "alternativne" istorije Crne Gore traje duže od postojanja DPS. Emocije mogu da razumem, ali ne i plasiranje neistina, zato smatram da ovaj film treba da pogleda svako ko je privržen istini, pogotovo kad se ona ne uklapa u nečija politička opredeljenja - poručuje Malagurski.
“Crna Gora: Podeljena zemlja” je dugometražni dokumentarni film snimljen uz blagoslov blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i vladike Joanikija. Film analizira istorijske uzroke društvenih podela u Crnoj Gori i pokušava da odgovori na pitanje ko profitira od polarizacije.

U filmu se predstavlja poslednji intervju sa blaženopočivšim Mitropolitom Amfilohijem, kao istorijski zapis od nacionalnog značaja. Takođe su intervjuisani predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministar pravde Vladimir Leposavić, akademik Matija Bećković i istoričar Jovan Markuš.
Produkcija filma privukla je pažnju javnosti kada je objavljeno da je ceo filmski tim prvog dana snimanja u Podgorici uhapšen, a reditelj Malagurski saslušavan u Centru za bezbednost više od 4 sata. Nakon premijere filma u Crnoj Gori, planirane su projekcije i u Srbiji, regionu i širom sveta.

Ulaz će biti slobodan, a nakon premijerne projekcije filma publici će se obratiti reditelj Malagurski, kao i članovi filmskog tima - voditelj Stefan Popović i scenarista Miloš Ninković.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati