Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 04. 2021. 14:27 5

Studenti FPN: Nema predaje, branićemo autonomiju fakulteta

Mi studenti Fakulteta političkih nauka smo se organizovali istog dana kada je objavljeno da članice Saveta, glavnog upravljačkog tela Fakulteta, postaju dve ministarke. Studenti imaju svoje predstavnike u Savetu koje smo birali, ministarku Joksimović nismo izabrali, a ona tamo sedi kao student doktorskih studija - kaže za Direktno.rs, Lena Stevanović, ispred grupe studenata koji brane autonomiju FPN.

- Neformalno smo se organizovali i napisali zahtev da Uprava Fakulteta reaguje, ogradi se od odluke Vlade i da zatraži da se ministarke razreše funkcija, upravo zbog činjenice da se postavljanje trenutnih državnih funkcionera u Savet našeg i svakog drugog fakulteta, kosi sa samo autonomijom ustanove koju smo mi izabrali radi unapređenja obrazovanja. Takođe, nijedna osoba koja se nalazi na visokom položaju kao član neke stranačke organizacije ne bi trebalo da obavlja ovakvu funkciju - kaže Stevanović.

Ovaj slučaj otvorio je Pandorinu kutiju, kaže ona, pa je tako na površinu isplivalo mnogo fakulteta gde na ovakvim funkcijama sede ljudi sa stranačkim uplivima.
- To je našoj grupi studenata pokazalo da je ne samo potrebno boriti se za već sada obnovu narušene autonomije FPN-a već i za autonomiju svih drugih fakulteta. Ako je na nekome da brani autonomiju samih fakukteta, to smo onda upravo  mi, studenti, kao integralni deo ove jednačine. Mi kao organizacija smatramo da je ćutanju kada su ova dešavanja u pitanju došao konačan kraj - smatra Stevanović i dodaje:

- Želimo da istaknemo i to da ovo nije jedna izolovana situacija, već da je problem koji se kontinuirano ponavlja. Mi naš zadatak sada vidimo u borbi za autonomiju kako našeg, tako i drugih fakulteta koji su pogođeni ovakvim odlukama. Uskoro ćemo organizovati dalje akcije i nećemo se predati.
Stevanović poziva sve studente, profesore i druge članove akademske zajednice da se pridruže borbi za odbranu autonomije čitavog Univerziteta.

- Moramo kolektivno da shvatimo da je ova borba na nama i da smo mi ti koji treba da se zalažu za svoje interese. Jer danas je to Fakultet političkih nauka, a sutra ako sada ne odreagujemo bice bilo koja druga ustanova - zaključuje Lena Stevanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati