Kultura

[ Izvor: Mediji ]

13. 02. 2024. 19:21 7

"Muzičari rade 2 ili 3 posla": Šef-dirigent Filharmonije pisao Maji Gojković

Šef-dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc uputio je pismo ministarki kulture Maji Gojković u kojem je rekao da Filharmonija ima potencijal da bude jedan od vodećih simfonijskih orkestara u Evropi, ali da su uslovi za rad daleko od evropskog standarda.

- Mesečna primanja su daleko od onih koja se plaćaju muzičarima orkestra u Zagrebu, Sarajevu ili Skoplju, a u ovom poređenju postignut je daleko najniži nivo - napisao je Felc u pismu ministarki.

Felc kaže da "beznadežno zastarela" koncertna sala "Kolarac" izaziva "negativno iznenađenje" kod velikog broja svetskih umetnika koji dođu u Beograd.

- Zašto su skoro sve velike metropole ove planete odavno izgradile moderne, akustički perfektno opremljene koncertne kuće, koje oplemenjuju gradski život? Maestro Mehta i ja smo 2017. godine bili oduševljeni s kojom odlučnošću je predsednik Vučić tada, u jednom privatnom razgovoru, saopštio da ima čvrstu nameru da izgradi novi dom za Beogradsku filharmoniju - napisao je Felc.

Sada, skoro sedam godina kasnije, muzičari moraju da rade dva ili tri posla kako bi mogli da savladaju životne troškove, ističe on.

Šef-dirigent dodaje da međunarodne zvezde klasične scene i dalje dolaze u Beograd kako bi stvarali muziku sa Beogradskom filharmonijom, koju jedinstvenom čini velika posvećenost i istinska strast.

Poručio je ministarki Gojković da zna da je kulturni život Srbije sigurno, kao i u drugim državama, podvrgnut finansijskim ograničenjima, ali i da je "kulturno nasleđe svake zemlje u poređenju sa drugim resursima prilično malo".

- Molim vas povisite značajno plate kolegama iz Beogradske filharmonije - imate priliku da zvezda na kulturnom nebu Srbije zasija. Ovaj veličanstveni ansambl zaslužuje korektnu platu i perspektivu da za nekoliko godina u novoj filharmoniji napreduje u ligu vrhunskih orkestara Evrope. To bi trebalo sve da nas podstakne. Srbija može da bude preponosna na Beogradsku filharmoniju - napisao je Felc.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati