Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

14. 04. 2021. 21:05 9

"Članstvo u Savetu FPN? Držaću se zakona i Statuta"

Novoizabrana članica Saveta FPN-a, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, kaže da će joj biti čast da kao neko kome je FPN matična obrazovna institucija služi u Savetu kako bi se poboljšali uslovi za obrazovni i naučni rad.

- U radu ću se strogo držati Zakona i Statuta fakulteta. Zalagaću se za poboljšanje međunarodne saradnje i za bolje informisanje profesora i istraživača FPN-a o mogućnostima za finansiranje radova i istraživanja iz pretpristupnih fondova Evropske unije - rekla je Jadranka Joksimović za N1.

Danas je saopšteno da studenti Fakulteta političkih nauka zahtevaju od uprave fakulteta hitnu reakciju povodom odluke Vlade Srbije da imenuje ministarku kulture i informisanja Maju Gojković i Jadranku Joksimović za članice Saveta FPN. Studenti su upravi do 16. aprila dali rok za odgovor i kažu da, ukoliko se to ne dogodi, planiraju radikalnije akcije.

Studenti smatraju da je taj potez Vlade pokušaj gušenja autonomije Fakulteta političkih nauka.

- Svesni smo da fakultet nema pravne regulative kojima može da smeni ministarke, ali tražimo da reaguje i zaštiti autonomiju, jer ovo shvatamo kao pokušaj gušenja autonomije od strane SNS i Aleksandra Vučića. Pritisci na fakultet nisu samo od sada, dugo postoje, ali ovo je vrhunac i imenovanje vidimo kao urušavanje - rekao je student Aleksandar Aleksić.

Podsećamo, pored svojih funkcija u Vladi, ministarke Maja Gojković i Jadranka Joksimović imenovane su za članice Saveta Fakulteta političkih nauka iz redova osnivača, odnosno države. Iako Zakon o visokom obrazovanju predviđa mogućnost da Vlada imenuje članove saveta visokoškolske ustanove čiji je osnivač, u tom zakonu se nigde ne navodi da to mogu biti stranački funkcioneri ili ministri, već istaknute ličnosti „iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati