Društvo i ekonomija

[ Izvor: Noizz ]

12. 04. 2021. 16:26 51

"U Kruševcu žene odvode u vikendicu moćnog političara, ako odbiju dobijaju otkaz"

Žene u Srbiji su žrtve seksualnog nasilja kojima je uslovljeno njihovo zaposlenje i ova praksa postoji u Kruševcu, Čačku, Kraljevu, Valjevu i drugim gradovima širom zemlje, tvrdi Marija Lukić, žrtva seksualnog nasilja bivšeg predsednika opštine Brus, Milutina Jeličića Jutke.

Marija Lukić iz Brusa, verovatno jedna od javnosti najpoznatijih žrtvi seksualnog nasilja, pokrenula je fondacije koja se bavi pravima ugroženih žena u unutrašnjosti Srbije. Samo nekoliko sati nakon što je Marinika Tepić saopštila da svaka žena u Jagodini koja bi da se zaposli u javnom sektoru, dobija "telefon za druženje" i od toga kako se "druži" zavisi joj posao, i Marija je iznela saznanja do kojih je došla u razgovoru sa žrtvama.

Kaže da je seksualno zlostavljanje žena posebno izraženo u Kruševcu.

- U Kruševcu se devojke dovode u vikendicu jednog moćnog političara. Vaspitačice i pre svega medicinske sestre, ukoliko se ne odazovu pozivu za dolazak u vikendicu, već sutradan dobiju otkaz na poslu - rekla je Lukić za agenciju Beta.
Kako dodaje, pored Kruševljanki, za pomoć su joj se do sada najviše obraćale žene iz Jagodine koje su žrtve lokalnih moćnika.

- Te žene ne smeju da budu žrtve borbe između slonova, odnosno vlasti i opozicije. Svi slučajevi moraju da budu procesuirani i na tome radi naša fondacija. Žene prijavljuju seksualno zlostavljanje, ali izbegavaju pojavljivanje u medijima iz sasvim razumljivih razloga - priča Marija.

Ona navodi i da je u Valjevu pre nekoliko dana jedna devojka prijavila predsednika suda zbog seksualnog napastvovanja.
- Takvih slučajeva ima zaista mnogo, ali ne mogu da se koriste za senzacionalizam i političke obračune. Iz mog iskustva znam da su me pojedini političari u početku podržali, a onda sam ostala sama. Seksualno zlostavljanje na poslu ili zbog posla je ozbiljan problem i mora da se sistemski reši - kaže Marija Lukić koja je i sama bila žrtva seksualnog zlostavljanja.

Ona je poručila ženama koje trpe seksualno zlostavljanje da budu hrabre i da prijave svaki vid seksualnog napastvovanja od strane svojih nadređenih.
- Ova poruka će biti kozmetička ukoliko ne dođe do procesuiranja svakog slučaja, jer će u tom slučaju žene biti u još većem problemu. Nije dovoljno izaći u javnost, država mora da nađe način kako da na efikasan način spreči seksualna zlostavljanja žena na radnom mestu - zaključila je Lukić podsećajući nas sve da seksualno nasilje u Srbiji postoji oduvek, samo se o njemu nije pričalo toliko koliko danas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 51

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati