Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 04. 2021. 16:03 46

"Vučić nam rekao, idite iz Srbije ako vam se ne sviđa": Završen ekološki ustanak (VIDEO)

Na hiljade građana okupilo se na protestu "Ekološki ustanak" ispred Doma Narodne skupštine. Predsednik Udruženja radnika na internetu Milan Pogačar podsetio je da je vlast na čelu sa Vučićem mladima poručila da idu iz Srbije ako im se ovde ne dopada, ali da to nije opcija. Okupljeni prošetali do Vlade, a sada su stigli ispred RTS-a.

Na hiljade građana koji su došli da podrže "ekološki ustanak" otišlo je do Vlade Srbije, a svoju šetnju završili su ispred zgrade Radio televizije Srbije (RTS).

Ispred Skupštine se okupio više hiljada građana, a na transparentima se mogu videti natpisi "Mladi odlaze jer ne mogu da dišu", "Bol boluju moja pluća jer ih truje srpska kuća", "Nosim crno za sve žrtve zagađenja"... Okupljeni su se u ogromnom broju uputili ka Vladi Srbije.

- Šta bih dao da sam ovde da vam recitujem pesme za decu. Ipak, danas govorimo o drugim ukrasima sveta, a ne o deci. Govorimo o opstanku. Ja sam studirao književnost i sada ću vam citirati Dositeja “Pokaži Evropi svoje krasno lice”. Da li se današnji ministra drže ovog zaveta koji je dao prvi ministar prosvete pre 200 godina? Da li mi pokazujemo Evropi pravo lice? -upitao je pesnik Ljubivoje Ršumović.

- Ja sam drvo i ovo drvo je ja, ja sam zemlja i ova zemlja je ja, ja sam vazduh i ovaj vazduh je ja, tako je Dositej govorio u patriotskom zanosu, a danas nam je potreban ekološki patriotizam - da sam ja priroda i priroda je ja - rekao je Ršumović.

- Prema izveštaju RZS u januaru i februaru bilo nas je 11.598 manje, mi smo narod koji kopni i lagano nestaje. Samo mi možemo to da preokrenemo i zaustavimo. Treba nam razvoj, ali ne razvoj koji dovodi do kasapljenja šuma, njiva, odvođenja vode i iseljavanja stanovništva. Ministarka Mihajlović je pre par godina bila tužna što je samo 50 mini-hidroelektrana izgrađeno, a ne 650 koliko je moglo - rekao je dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, nakon čega su usledili zvižduci za ministarku.

- Da li ministarstvo energetike i rudarstva radi u interesu srpskog naroda, ili u interesu stranih korporacija koje za jeftine pare žele da se dočepaju srpskih resursa? Javni interes je interes većine nas, naš interes, a ne interes pojedinaca i privilegovanih grupa - rekao je Ristić i dodao da je Loznica po broju plućnih bolesnika među decom svojevremeno bila na vrhu Evrope.

- U toku je sveopšti napad na sve što je zdravo u našoj zemlji, došli smo da kažemo ne onima koji svaki dan skrnave naše reke i našu prirodu! Od koga mi zahtevamo, od kupler majstora koji bi sve prodali prvom koji naiđe? Šta od njih da zahtevamo, da nam decu ne truju više sumpor dioksidom, to se ne zahteva - to se brani - kaže Aleksandar Jovanović Ćuta.

On je rekao i da će zagađivače čekati na Košutnjaku, Makišu, Staroj planini, celoj zemlji i poručio da su dobrodošli Rusi i Kinezi i Amerikanci, ali pod jednim uslovom - da ne trujete našu decu.

- Želim da se obratim Ani Brnabić, da li se čujemo Ana Brnabić? Da li se čujemo Zorana Mihajlović i da li se čujemo Aleksandre Vučiću, koji si umislio da si Bog? - upitao je Ćuta.

Okupljeni su u toku govora skandirali "lopovi" predstavnicima Narodne skupštine i izvršne vlasti.

- Bez zemlje nema hrane, bez vazduha nema života.. ovo nema veze sa politikom nego sa životom. Mi drugu zemlju nemamo, mi smo odavde. Nemojmo da dozvolimo da nam se deca rađaju bolesna i da budemo građani drugog reda - rekao je frontmen grupe Partibrejkers Zoran Kostić Cane.

Učesnici protesta zahtevaju uklanjanje svih malih hidroelektrana u Srbiji, poštovanje Ustava i Zakona o zaštiti prirode, kao i za pravednu ekologiju bez masovnog trovanja stanovništva.

Aktivista udruženja "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je da će se okupljeni uputiti kasnije do Vlade Srbije, zatim do predstavništva kompanije Rio Tinto, a na kraju i do Radio-televizije Srbije.

Ćuta je ranije izjavio da „ustanak“ traje već godinu dana, kada je krenuo sa Stare planine gde su uspeli da „odbrane reke“ od MHE.

- Naš osnovni cilj je brisanje svih MHE sa čitave teritorije Republike Srbije, čak i rušenje postojećih. Kada Nemac izgradi MHE reka nastavi da teče, ovi naši kada grade - reke nema, reka ide u cev, nestane sav živi svet - istakao je Ćuta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 46

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati