Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 04. 2021. 13:16 32

"NASTAVLJAMO BORBU..." Premijerka svratila do frilensera, oni: Svi na ulice (VIDEO)

Frilenseri, uz podršku građana, poručili su nakon velikog protesta u Beogradu da neće stati i da će se boriti za prihvatljivo rešenje problema njihovog oporezivanja, koje je Vlada usvojila. Jedan broj radnika na internetu prespavao je noć ispred Skupštine u šatorima, a kako su frilenseri i rekli pred protest "tražili ste bes, dobili ste". Premijerka Ana Brnabić pojavila se na kratko na skupu, i kako kažu frilenseri, spremna je da opet razgovara.

Frilenseri su kroz protestnu šetnju centralnim beogradskim ulicama dobijali aplauz i podršku, a sve vreme se moglo čuti skandiranje "Svi na ulice".

Nakon završnog skupa na Slaviji, radnici na internetu, vratili su se do Skupštine i poručili da je vlast dobila ono što je htela - bes. Istakli su i da njihova borba traje šest meseci, ali da će nastaviti da pokušavaju da postignu dogovor za pregovaračkim stolom koji će rešiti njihove probleme.

Na početku današnjeg skupa, na kratko se pojavila premijerka Srbije Ana Brnabić, koju je nekolicina frilensera „zamolila“ da im iz Skupštine donese čaj, piše Nova.rs.

- Već smo nešto postigli. Premijerka Ana Brnabić je prošla i rekla da je spremna da razgovara. Očigledno je da ovakva okupljanja imaju efekta i da Vlada zna da je predlog koji su dali upitan - rekao je Pogačar za Nova.rs.

Radnici na internetu su nakon kraćeg zadržavanja ispred Vlade krenuli Nemanjinom ulicom, a ispred ministarstava su se čuli i zvižduci.

Ispred Vlade Srbije je stigao veliki broj frilensera koji su krenuli sa protesta ispred Skupštine. Okupljeni uz skakanje skandiraju "ko ne skače taj je Mali".

Na platou ispred Skupštine danas se okupio veliki broj ljudi, a okupljeni nose transparente sa natpisima "Budžeta im fali, nek im da Mali 80 odsto" i "Prvo zakon, onda porez". Okupljeni su zatim krenuli u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije, a onda će se preko trga Slavija vratiti do zgrade Skupštine.

Frilenseri su na trenutak zaustavili šetnju i pozvali sve građane da izađu na ulice, jer je "protest jedini način da se nešto u ovoj državi uradi".

Okupljeni su zaustavili povorku i skakali u mestu uz skandiranje "ko ne skače taj je Vučić", a jedna od radnica iz Beogradskog vodovoda i kanalizacije je aplaudirala frilenserima sa terase.

- Vučiću, probudio si se jedno jutro i odlučio da svi duguju po 5.000 evra za pet godina unazad. Nije ti dosta što mladost odlazi odavde. Ključna reč od sada pa nadalje je pobuna! Da jednom zauvek izbace iz glave i da nam stavljaju reke u cevi. Poručićemo ovim kupler majstorima što sede u ovoj zgradi iza nas što našu zemlju daju svakome ko naiđe - rekao je na protestu aktivista Udruženja "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta.

- Ana Brnabić se pojavila, ali Siniša Mali ne sme ni da izađe. Pobegao je sa pregovora, pitam ga gde se skrivate? Brnabić je, kad je videla šatore, rekla da želi pregovore. Ulica je poslednji način borbe i očigledno da to ima efekta i nameravamo da izlazimo svaki put kad budemo trebali... Budućnost nisu oni koji sada sede u skupštini i odlučuju, mi smo budućnost - rekao je  predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

Udruženje radnika na internetu protestuje jer su nezadovoljni odlukom Vlade da će morati da plate porez za pet godina u nazad. Pregovori sa Vladom o kriterijuma pod kojima bi frilenseri trebalo da plaćaju porez počeli su još u januaru.

Frilenseri su zahtevali da se ne naplaćuje porez pet godina unazad, za period kada nisu ni bili obavešteni i zahtevali da kamatne stope za tekuće dugove budu u razumnim granicama.

Vlada je izašla u susret jednom delu frilensera koji su imali manje prihode, ali ovaj zakon se, kako kažu ne tiče samo tih ljudi, već bi trebalo da se odnosi na sve pojedince.

Pogačar je ranije rekao da je razlog njihovog okupljanja "neslaganje sa predlogom vlade koji je osmišljen da izlazi u neku ruku u susret ljudima koji su imali manje prihode, ali nije pravedan za one koji su zarađivali više od 500 evra".

- On podjednako nije bio primenjivan za sve i ne slažemo se sa rešenjem vlade što se tiče perioda unazad, što se tiče perioda unapred, moram da kažem ljudima da je zakon još gori, od oktobra 2021. opterećenje će biti još veće od onog koje je bilo predviđeno ranijim rešenjem, u izvesnom smislu to znači kraj za frilensing u Srbiji - kazao je Pogačar za N1.

Frilenseri kažu da su na ulici zbog toga što ih Vlada Srbije ne sluša, i zato što ne žele da uđu u dužničko ropstvo. 

Oni su najavili i za subotu veliko okupljanje, koje je ranije najavljeno u okviru Ekološkog ustanka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati