Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 04. 2021. 12:09 9

ODBIJEN ZAHTEV ZA UVID U PREDMET Šta to krije Više tužilaštvo u slučaju Cvijan?

Za sada arhivirani predmet istrage okolnosti smrti Vladimira Cvijana ostaje misterija odlukom tužioca Višeg javnog tužilaštva (VJT), Nataše Krivokapić. Zvanično odbijen zahtev za uvid, ali sledi žalba! Obrazloženje je nezakonito i nedostojno tužilačke funkcije. Ovo je upravo klinička slika našeg pravosuđa - saopštio je na Tviteru advokat Ivan Ninić, koji je pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja, zvanično zatražio od VJT da izvrši uvid u spise predmeta KTR – 364/18, koji se odnose na smrt advokata Cvijana.

Komentarišući rešenje Višeg javnog tužilaštva, koje je navelo da je javnost već informisana o smrti Vladimira Cvijana, te da uvid u spise predmeta nije neophodan, Ninić je rekao:
- Rešenje nosi datum 22. mart, a tek stiglo 7.aprila. Pisao urgenciju, niko nije odgovorio. Tek juče dobio pošto sam prethodno zvao telefonom. Kažu "zagubilo se u ekspediciji, evo šaljemo odmah". Bar da su se potrudili da malo smislenije obrazlože - naveo je Ninić i dodao:
- Član 10. Zakona o slobodnom pristupu informacijama se ne može primeniti u ovom slučaju, jer je zahtevan uvid u spis predmeta, a javnosti je predočeno samo saopštenje VJT koje su preneli mediji. Ništa od spisa predmeta VJT, kao organ, nije zvanično objavilo bilo gde.


Ninić je izjavio da su ovo rešenje i obrazloženje tuga, jad i čemer i zapitao se šta tek obespravljeni i razapeti građani mogu da očekuju u drugim predmetima u kojima postupa ovakav tužilac i šef najvećeg tužilaštva u Srbiji, kako da zaštite svoja prava i kome da se žale, ko će da ih čuje?
- Ovo što vidimo, po vertikali, su rezultati rada Zagorke Dolovac. Ona je personalno najodgovornija za kapitulaciju tužilačke funkcije u Srbiji. Ona godinama ćuti i dopušta da tužioci budu marionete izvršne vlasti i otuđenih centara moći. Potpuno rasulo - zaključio je Ninić.

Podsetimo, telo advokata i bivšeg visokog funkcionera Srpske napredne stranke, Vladimira Cvijana, pronađeno je 5. januara 2018. godine na obali Dunava u naselju Višnjica.Više javno tužilaštvo je nedavno saopštilo da je Cvijan preminuo usled utapanja i da na telu nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede.

- Kako nije postojala bilo kakva indicija koja bi ukazivala na izvršenje nekog krivičnog dela, predmet je arhiviran 2018. godine - navelo je VJT.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati