Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Danas ]

05. 04. 2021. 12:58 4

Radnici vrtića tužili državu - dobili po 300.000 dinara

Veliki broj sudskih sporova pokrenuli su zaposleni u obrazovanju koji primaju minimalac – tetkice, domari i administrativni radnici sa četvrtim stepenom stručne spreme, tražeći da im država plati regres i topli obrok. Kako Direktno.rs saznaje, radnici vrtića su i na opštinama Zvezdara i Novi Beograd takođe krenuli istim putem.


Samo u Vojvodini u toku je oko 500 takvih sporova, a u jednom od okončanih sudskih postupaka zaposleni je na ime ovih potraživanja za poslednje tri godine dobio oko 300.000 dinara. I u Uniji sindikata prosvetnih radnika potvrđuju za Danas da se tužbe uveliko podnose i da ih je na stotine u celoj Srbiji, piše Danas.

Kako je uopšte došlo do toga da radnici sa minimalnom zaradom budu uskraćeni za regres i topli obrok? Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, kaže za Danas da je okosnica cele priče nezakonita korekcija do minimalca. Podseća na odredbu Zakona o platama koja kaže da se regres i topli obrok nalaze u koeficijentu i oni predstavljaju dodatak na platu. Minimalna zarada se isplaćuje kao najniža zarada za standardni radni učinak i vreme provedeno na radu.

- Dakle, u minimalnoj zaradi ne može biti sadržan nijedan dodatak. Pošto određene kategorije zaposlenih u obrazovanju, kao što su tetkice, domari, kuvarice, kada im se pomnoži osnovica i koeficijent, zarade manje od minimalca, država im dotira do istog. Kako onda u minimalnoj zaradi, koja je zarada za ostvareni rad, može da se nalazi i dodatak zarade, a regres i topli obrok to jesu? Dakle, regres i topli obrok ni teorijski ne mogu da budu u minimalnoj zaradi i to stanovište je prihvatio sud. Time što je država izvršila korekciju do minimalne zarade je zapravo otvorila prostor da zaposleni dobiju presude na sudu - ističe Kokot.

On napominje da je sud je za obračun zakinutih naknada koristio poslednji akt kojim je to pravo bilo definisano, a to je Opšti kolektivni ugovor. U njemu piše da topli obrok iznosi 20 odsto od prosečne zarade u Republici, a regres je 75 odsto od prosečne zarade.

Na osnovu te matematike se došlo do računice da tetkica treba da dobije preko 300.000 dinara za regres i topli obrok za prethodne tri godine objašnjava Kokot, napominjući da pravo da podnesu tužbi imaju svi zaposleni do koeficijenta 8,62, uključujući i njih, jer su svi oni prethodne tri godine bili na minimalcu.

Iz Ministarstva prosvete nisu dali komentar povodom tužbi, a prema onome što su sindikati saopštili posle nedavnog sastanka sa predstavnicima prosvetne vlasti, ovaj problem treba da reši Vlada. Sindikati obrazovanja su tražili zaključivanje aneksa kolektivnih ugovora radi utvrđivanja visine naknade za topli obrok i regres za sve zaposlene.

Kako Direktno.rs saznaje, radnici vrtića su i na opštinama Zvezdara i Novi Beograd takođe krenuli istim putem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati