Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

13. 01. 2024. 14:08 6

Tetkice tužile za topli obrok - krenuli izvršitelji

Izvršitelji su pokrenuli postupke prinudne naplate od tetkica i domara koji su podneli tužbe zbog neisplaćenih naknada za topli obrok, kaže portal N1 advokat Ivan Ječmenica, navodeći slučajeve iz Beograda i Osečine. "U postupku prinudnog izvršenja preko javnog izvšitelja dug se dodatno uvećava za troškove izvršenja, a za mnoge od ovih porodica trošak naplate parničnih troškova je - poguban", ističe Ječmenica.

Na udaru su, kaže Ivan Ječmenica - tetkice i domari iz cele Srbije.

Državno pravobranilaštvo je, navodi on, pokrenulo postupak prinudne naplate troškova zaposlenoj tetkici u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Beogradu.

- Prinudno izvršenje preko javnog izvršitelja je pokrenuto 11. decembra prošle godine. U postupku prinudnog izvršenja preko javnog izvršitelja postojeći dug na ime parničnih troškova od 40.500 dinara se uvećava za dodatnih 35 do 40 hiljada dinara - kaže Ječmenica.

Ovaj iznos, objašnjava, otpada na troškove podnošenja predloga za izvršenje, troškove sudske takse i troškove javnog izvršitelja.

- Kada imamo u vidu da se visina parničnih troškova koje moraju da plate tetkice i domari, zaposleni u javnim službama kreće od 40 do 120 hiljada dinara, a na šta će sada biti dodati troškovi izvršenja od minimum 40 hiljada dinara, biva jasno da se ovim najsiromašnijim porodicama crno piše. Pomoćno-tehničko osoblje (spremačice, čistačice, kafe-kuvarice, domari, pomoćni radnici), zaposleni u školama, vrtićima, bolnicama i domovima zdravlja doćiće u nesnošljiv materijalni položaj - upozorava ovaj advokat.

On ističe da se, prema saznanjima koje imaju, Državno pravobranilaštvo obraćalo većem broju škola u Beogradu sa zahtevom da im dostave podatke o zaposlenima koji su izgubili sporove kako bi pokrenuli postupak prinudne naplate.

- Više od dve hiljade zaposlenih na poslovima pomoćno-tehničkog osoblja u školama strahuje da će izvršitelji krenuti na njih - kaže Ječmenica.

Ističe da je dobio informacije i da je prinudna naplata pokrenuta i od strane Drzavnog pravobranilastva – odeljenje Valjevo, protiv tetkice zaposlene u Obrazovno-vaspitnom centru „Osečina“ (osnovna i srednja skola).

Nisu samo tetkice podnosile tužbe za neisplaćeni topli obrok. Tu su i drugi radnici zaposleni kao pomoćno-tehničko osoblje, među kojima su i domari u školama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati