Društvo i ekonomija

M. Z.

08. 03. 2021. 15:11 8

Pismo predsedniku VSS: Da li je za stanje u sudstvu odgovoran samo Vučić?

Naučni savetnik Upravnik Centra za filozofiju Instituta društvenih nauka Vojin Rakić uputio je danas otvoreno pismo predsedniku Vrhovnog saveta sudstva Dragomiru Milojeviću, u kome je upitao "da li oseća odgovornost za sadašnje stanje u sudstvu na kraju svog mandata".

Otvoreno pismo Vojina Rakića prenosimo u celosti:

"Poštovani sudija Milojeviću,

Obraćam Vam se kao prvom čoveku Visokog saveta sudstva (VSS). Podsetiću Vas da je to “nezavistan i samostalan organ koji obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija”. Takođe Vas podsećam da “u okviru svoje nadležnosti Savet ostvaruje saradnju sa Državnim većem tužilaca”.

Iz ove dve i nekoliko drugih činjenica kojima čitaoce neću opterećivati, jednostavnom logičkom operacijom možete utvrditi da ste Vi najpozvanija osoba da odgovori na najvažnija pitanja o stanju u srpskom pravosuđu uopšte.

Već dva mandata predsedavate i učestvujete u radu najvišeg sudskog tela tokom čijeg rada je pravosuđe u Srbiji, kako saznajemo, (p)ostalo najgore u Evropi, ne samo po iskustvu građana, nego i formalno, po ocenama Evropske unije.

S obzirom na to da je Vaša odgovornost stanje u sudstvu, te da ste tokom svoga mandata učestvovali u izboru ne malog broj sudija čiji izbor je Narodna skupština potvrđivala, pitam Vas da li osećate odgovornost za sadašnje stanje u sudstvu na kraju svog mandata?

Koliko sudija je razrešeno zbog flagrantnog kršenja zakona, na primer zbog toga što žalbe na svoje odluke nisu, u skladu sa zakonom, prosleđivali drugostepenom sudu u zakonom propisanom roku od osam dana od dana prijema odgovora na žalbu, nego su te žalbe protivzakonito zadržavali mesecima, i time onemogućavali da se nezakonite odluke blagovremeno ukidaju?

Koliko je bilo pritužbi za tu vrstu disciplinskog prekršaja, a koliko njih je rezultiralo razrešenjem, jer se nesumnjivo radi o teškom disciplinskom prekršaju koji narušava načelo dvostepenosti u odlučivanju, načelo zakonitosti u radu sudova, načelo nepristrasnosti definisano Etičkim kodeksom VSS, kao i reputaciju sudstva u javnosti, koja je, kao predmet potpunog konsenzusa svih istraživača javnog mnenja, apsolutno katastrofalna?

Kako ste reagovali na sramno stanje u porodičnim referatima parničnih odeljenja osnovnih sudova posle skandala koji su drmali srpsku javnost poslednjih godina, uključujući trgovinu maloletnom decom i starateljstvima, na medijski i na niz drugih načina otvoreno raskrinkavani kriminal među porodičnim sudijama i predsednicima sudova, i organizovanim kriminalnim grupama u sistemu socijalne zaštite?

Šta ste učinili povodom donošenja sudskih odluka u porodičnim referatima kojima se kažnjavaju javni protivnici režima tako što im se uništavaju porodice?

Da li vam je poznato da je u Evropi poslednji slučaj oduzimanja dece politički nepodobnim roditeljima i njihovo smeštanje u hraniteljske porodice zabeležen pre oko 70 godina u vreme Frankovog fašizma u Španiji?

Da li znate koliko sudija iz porodičnih referata, predsednika osnovnih sudova direktno umešanih u pomenute neregularnosti, i povezanih lica iz tužilaštava i centara za socijalni rad i nadležnog ministarstva je trenutno pod krivičnim gonjenjem u Višem javnom tužilaštvu, samo u Beogradu?

Da li znate da tužilaštva u nekim slučajevima hitne predmete porodičnog nasilja nad decom praktično drže u fioci i po četiri godine, odbijajući da saslušaju decu od preko 10, pa čak i 14 i više godina, a koja su žrtve teškog fizičkog povređivanja od strane nekog roditelja? Da li ste se zapitali ko su tužioci koji to rade i kakve nagrade za to dobijaju?

Vi ste odgovorni za integritet i kvalitet Etičkog kodeksa VSS. Kao redovni profesor etike i naučni savetnik, obaveštavam vas da je kvalitet Etičkog kodeksa VSS katastrofalan, jer u njegovom sastavljanju očigledno nije učestvovao niko ko ima ikakve kvalifikacije iz etike. No, i takav, Etički kodeks, neodređen i neupotrebljiv u praksi, kaže da sudije moraju održavati ugled sudijske profesije.

Da li znate da je osnova integriteta sudstva znanje, profesionalnost i lični moral, dok se, istovremeno, u Srbiji sudske odluke u materiji o kojoj je snimljen film "Otac" donose po onome što srpska javnost naziva "resavskom školom"?

Znate li da imate prepisivače (“resavce”) koji o najosetljivijim društvenim pitanjima odlučuju prepisivanjem mišljenja organa izvršne vlasti ili izjava stranaka u postupku, ignorišući pravne argumente, dokaze u predmetima i ceo proces suđenja kao neku vrstu ritualnog dekora za čin plagijata koji dovodi do meritornih odluka?

Shvatate li da vaše sudije prepisuju od apsolutno najgorih studenata drugih fakulteta, kakvih je velika većina u centrima za socijalni rad i nadležnom ministarstvu? Razumete li da je reč o drastičnom i direktnom ugrožavanju nezavisnosti sudstva?

Zar Vam, kao iskusnom krivičnom sudiji, ove okolnosti nisu "interesantne"?

Ostatak ovih i drugih informacija kojima raspolažem dostaviću novom predsedniku VSS, po preuzimanju dužnosti, u drugom delu ovog pisma, naknadno. Za sada, ove početne informacije možete tretirati kao "teaser" ili "appetiser" za nastavak štiva.

U tom nastavku biće obelodanjena konkretna imena sudija i tužilaca, u skladu sa zakonom.

Da li ste pogledali vreme studiranja, prosečne ocene i podatke o prosleđivanju žalbi sudija u predmetima koji su bili predmet disciplinskih prijava. Da li ste isto pogledali za predsednike sudova?

Da li je za stanje pravosuđa danas možda odgovoran samo Aleksandar Vučić? Da li je odgovaran Vladimir Đukanović? Ili Narodna skupština? Sve su ovo ličnosti ili institucije sa kojima se možemo i ne moramo slagati, ali da li je iko od njih suštinski odgovoran za ovakvo stanje sudstva kojim Vi rukovodite?

Ima li Vaše lične odgovornosti u tome?

Da li ćete ostaviti u nasledstvo sledećem predsedniku VSS bar nalog da se ove stvari ispitaju i sankcionišu u skladu sa nadležnostima VSS?", navodi se u otvorenom pismu Vojina Rakića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati