Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

04. 03. 2021. 13:31 0

"Zagađen vazduh povećava sterilitet i kod žena i kod muškaraca"

U gradovima širom Zapadnog Balkana prisustvo praškastih materija PM 2,5 je duplo veće od dozvoljenih godišnjih vrednosti što može smanjiti plodnost i do 10 odsto kod žena, saopštila je regionalna organizacija Evropski fond za Balkan (EFB).

U najzagađenijim gradovima u regionu nivo PM 2,5 je veći od 50 mikrograma po kubnom metru, a u pojedinim gradovima dnevne vrednosti tih čestica često prelaze i 200 µg/m3, što može povećati neplodnost kod žena i za više od 10 odsto.

- Zagađen vazduh je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta kako kod žena tako i kod muškaraca širom Zapadnog Balkana - saopštio je EFB, dodajući da PM 2,5 smanjuju plodnost kod žena za 2 odsto na svakih 10 µg/m3 prisustva ovih čestica u vazduhu.

Žene usled zagađenja vazduha mogu imati manje zdravih jajnih ćelija, a usled toga i nižu plodnost, dok je vantelesna oplodnja manje uspešna.

- Kod muškaraca zagađenje praškastim materijama dolazi do testisa, gde uzrokuje smanjenje proizvodnje sperme, manju pokretljivost spermatozoida i češće pobačaje u trudnoći usled programirane smrti ćelija - objašnjava se u saopštenju.

Vazduh zagađen praškastim materijama, teškim metalima, mikro i nano plastikom i drugim materijama takođe loše utiče na efikasnost vantelesne oplodnje, dodaje se u saopštenju.

EFB navodi da je studija iz 2010. koja je obuhvatala područje grada Labina u Hrvatskoj pokazala da je učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba u gradu bila značajno viša u periodu izlaganja zagađenom vazduhu iz obližnje termoelektrane na ugalj, u poređenju sa periodom kada takve izloženosti nije bilo.

Sulfatna jedinjenja koja nastaju u procesu spaljivanja uglja povećavaju rizik od pobačaja i do 13 odsto, dok izloženost česticama PM 2,5 i PM 10 smanjuje stopu začeća.

Profesor humane genetike i osnivač specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu Miodrag Stojković istakao je da je teško sačuvati zdravlje i voditi borbu protiv steriliteta ako se ne umanji svakodnevna izloženost štetnim materijama.

Stojković je ocenio da kampanja "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh", koju je pokrenuo EFB sa partnerskim organizacijama, opominje zakonodavce i odgovorne da bez njihovog delovanja nema uspeha u sprečavanju bolesti koje nastaju usled zagađenog vazduha, uključujući sterilitet, odnosno borbu protiv bele kuge.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Dijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Da li je Svetislav Pešić dobro postupio što je precrtao Miloša Teodosića?

Rezultati

Video dana

Patkonaut