"Država to sam ja" - pretočiti u udžbenike | Društvo i ekonomija | Direktno

04. 03. 2021. 07:57 4

"Država to sam ja" - pretočiti u udžbenike

Šta se krije iza Vučićeve ideje da država piše udžbenike? U najkraćem: cilj je pretočiti politički kredo Aleksandra Vučića "država to sam ja“ u obrazovni sistem - piše u saopštenju Zorana Lutovca, predsednika Demokratske stranke.

Njegovo pismo prenosimo u celosti:

Ovu Vučićevu ideju preneli su svi mediji u Srbiji i prilično uznemirili prosvetne radnike. Iza inicijative da se pisanje udžbenika za tri predmeta - srpski jezik, istoriju i geografiju - poveri državi, odnosno, isključivo poslušnom izdavaču, očigledno se krije namera da se obrazovnom sistemu nametne politički uticaj i vrednosni sistem autokrate Vučića.

Na taj način moguće je da će učenici ubuduće učiti da su devedeste godine dvadesetog veka bile „zlatno doba“, baš kao i ovo vreme opšteg propadanja Srbije. To je prečica i za ispunjavanje velike želje Aleksandra Vučića da „uđe u srpsku istoriju“, o čemu je više puta javno govorio. Svakako je da će se to desiti, ali sigurno ne na način kako je on to zamislio. Otuda ideja da „država piše istoriju“ i obezbedi mu mesto koje bi on želeo, a ne ono koje zaslužuje. Poput njegovog prijatelja Viktora Orbana koji se pre nekoliko godina pojavio u udžbeniku mađarske istorije kao „otac nacije“ sa brojnim fotografijama i citatima njegovih govora.

Istovremeno dok namerava da u udžbenicima stvara faraonsku sliku o sebi i dok ulepšava sliku Srbije u „zarobljenoj državi“ i uzurpiranim medijima - Srbija nazaduje u svakom pogledu, a naročito u pogledu vladavine prava i građanskih sloboda.

Udžbenici koji budu pisani po njegovoj narudžbini trajaće onoliko koliko bude na vlasti. To bi trebalo da znaju svi oni koji ga podržavaju u tom poduhvatu - stoji na kraju saopštenja Zorana Lutovvca, predsednika Demokratske stranke.

Nije šija nego vrat

Zoran Živković [16.04.2021.]

Dobitnik Oskara za ovu godinu

U koju vakcinu najviše verujete?