Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 03. 2021. 07:57 4

"Država to sam ja" - pretočiti u udžbenike

Šta se krije iza Vučićeve ideje da država piše udžbenike? U najkraćem: cilj je pretočiti politički kredo Aleksandra Vučića "država to sam ja“ u obrazovni sistem - piše u saopštenju Zorana Lutovca, predsednika Demokratske stranke.

Njegovo pismo prenosimo u celosti:

Ovu Vučićevu ideju preneli su svi mediji u Srbiji i prilično uznemirili prosvetne radnike. Iza inicijative da se pisanje udžbenika za tri predmeta - srpski jezik, istoriju i geografiju - poveri državi, odnosno, isključivo poslušnom izdavaču, očigledno se krije namera da se obrazovnom sistemu nametne politički uticaj i vrednosni sistem autokrate Vučića.

Na taj način moguće je da će učenici ubuduće učiti da su devedeste godine dvadesetog veka bile „zlatno doba“, baš kao i ovo vreme opšteg propadanja Srbije. To je prečica i za ispunjavanje velike želje Aleksandra Vučića da „uđe u srpsku istoriju“, o čemu je više puta javno govorio. Svakako je da će se to desiti, ali sigurno ne na način kako je on to zamislio. Otuda ideja da „država piše istoriju“ i obezbedi mu mesto koje bi on želeo, a ne ono koje zaslužuje. Poput njegovog prijatelja Viktora Orbana koji se pre nekoliko godina pojavio u udžbeniku mađarske istorije kao „otac nacije“ sa brojnim fotografijama i citatima njegovih govora.

Istovremeno dok namerava da u udžbenicima stvara faraonsku sliku o sebi i dok ulepšava sliku Srbije u „zarobljenoj državi“ i uzurpiranim medijima - Srbija nazaduje u svakom pogledu, a naročito u pogledu vladavine prava i građanskih sloboda.

Udžbenici koji budu pisani po njegovoj narudžbini trajaće onoliko koliko bude na vlasti. To bi trebalo da znaju svi oni koji ga podržavaju u tom poduhvatu - stoji na kraju saopštenja Zorana Lutovvca, predsednika Demokratske stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati