Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 02. 2021. 07:44 5

Kolektivni ugovor u Krušiku potpisan pod pritiskom

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” sa žaljenjem obaveštavaju javnost da je kolektivni ugovor u Krušiku potpisan u napetoj atmosferi sa nezapamćenim pritiscima na sve predstavnike četiri sindikata, među kojima i Sloga čiji je Odbor tesnom većinom pristao da se ugovor potpiše.

Pismo prenosimo u celosti:

Ceo proces pregovoranja rađen je u tajnosti sa konstatnim pritiscima na učesnike pregovaranja, predstavnike sindikata kojima je onemogućeno da u proces uključe profesionalna lica iz svojih sindikalnih centrala radi pružanja pomoći. Prisustvo pregovaranju nije omogućeno ni predsedniku Sloge Željku Veselinoviću, a u toku samih pregovora jednom od sindikata (Nezavisnost) je čak i oduzeta reprezentativnost.
Takavi postupci rukovodstva Krušika predstavljaju nonsens koji se do sada u praksi nigde nije događao, da sindikalne kolege iz republičkih ili granskih sindikata ne mogu učestvovati u procesu kolektivnog pregovaranja, što dokazuje da je postojala namera da se potpiše loš kolektivni ugovor po zaposlene.

Što se tiče samih odredbi iz kolektivnog ugovora oni su mnogo nepovoljniji za radnike nego prethodni, jer je suma novca za zarade smanjena sa 35 miliona evra na 27 miliona evra godišnje. Smanjen je regres, topli obrok, ukinuti posebni uslovi rada i plata je smanjena za više od 80 posto zaposlenih, dok je manjem delu zaposlenih, među kojima je menadžment zarada povećana za oko 10 procenata.
Veoma ozbiljan problem predstavlja i praksa koja se i dalje dešava da odbojkašice sa Uba i drugi partijski upošljenici dolaze na posao, a već nakon sat vremena odlaze da bi trenirali ili igrali utakmice u klubovima koji nemaju veze sa fabrikom. Pritom, Krušik im za to plaća punu zaradu i putne troškove, dok se samohranim majkama ne produžavaju ugovori.

Sindikatima je obećano da će određene odredbe koje se odnose na zarade i posebne uslove rada biti na stolu ponovo za tri meseca kada određene institucije budu izvršile pregled radnih mesta sa posebnim uslovima rada.

U Krušiku trenutno radi oko 2800 radnika od čega je gotovo 2000 po ugovoru na određeno vreme. Njih oko 500 u poslednjih godinu dana nije dobilo produženje ugovora, a procene su da je još oko 800 radnika višak.
Udruženi sindikati Srbije “Sloga” će pratiti događanja u Krušiku i na sledećoj reviziji predsednik Sloge Željko Veselinović će insistirati da se reši i status uzbunjivača Aleksandra Obradovića, da se isti vrati na posao, jer je više od godinu dana potpuno nezakonito suspendovan - stoji na kraju saopštenja Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati