Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

27. 02. 2021. 16:37 1

"REM da objasni razloge za uvođenje novih emitera u monitoring"

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da javnost upozna za razlozima uvođenja novih emitera u monitoring izveštavanja, a za šta nema zakonsko ovlašćenje.

Postavlja se pitanje kako će biti primenjene eventualne sankcije na bazi monitoringa koji se ne sprovode na osnovu zakona, a da on to ne dovede do sudskog osporavanja odluka REM-a čime se dodatno urušava integritet tela koje je vrhovna vlast u oblasti elektronskih medija, upozoravaju iz BIRODI-ja.

- Takođe, pozivamo REM da saopšti iz kojeg razloga odbija da promeni metodologiju monitoringa, koju prepočuje Venecijska komisija kao telo Saveta Evrope, Kancelarija za ljudska prava i demokratiju i Direktorat za ljudska prava Evropske komsije, a koja podrazumeva merenje ne samo vremena zastupljenosti monitorisanih aktera, već i način predstavljanja aktera od strane medija (pozitivan, neutralan, negativan) - poručuje se u saopštenju.

BIRODI ističe i da dominacija diskrecionog postupanja Saveta REM-a i zanemarivanje vladavine prava od ove institucije „pravi komesarsko telo u službi stranaka koje su u Narodnoj skupštini izabrale članove Saveta REM-a i od emitera od čijeg plaćanja obaveza prema REM-u zavisi njegov finasijski opstanak“.
- Ovakvim postupanjem aktuelni saziv Saveta REM ulazi u "hajdučku fazu" delovanja na šta ukazuje činjenica da već šest godina Savet ovog tela radi po zakonom neusaglašenim Statutom i Poslovnikom zahvaljući nemarom v.d. Saveta REM-a i Narodne skupštine na čelu sa Odborom za kulturu i informisanje. O hajdukovanju REM-a govori način izbora predsednice i zamenika predsednika Saveta REM-a, koji su izabrani u proceduri u kojoj je narušen i Kodeks članova Saveta REM-a - navodi se u saopštenju.

BIRODI podseća i da je od 2016. godine u svoj monitoring uključio TV N1, jer je svojom programskom šemom, koja je okrenuta ka informantivno-političkim sadržajima, kako navode, bila dobar primer za uporednu analizu televizija sa nacionalnom pokrivenošću, „koje imaju sve manje informativno-poltičkih sadržaja koji su u funkciji demokratskog dijaloga u Srbiji, a sve više promocije i propagande, što je moguće jedno utvrditi merenjem tonaliteta izveštavanja, a što REM odbija da prihvati“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati